Hovering Kan-Too Showroom

Şangay merkezli mimarlık ofisi Wutopia Lab tarafından tasarlanan Hovering Kan-Too Showroom’u, Çin’in Ma’an Adası’nda yer alıyor ve formu ile çevresindeki dağlık arazinin adeta bir yansıması oluyor. Çin kültürü, doğası ve mimarisinin değerlerini yansıttığı teşhir salonu, farklı fonksiyonları da içerisinde barındırarak yenilikçi bir tasarım anlayışı sunuyor. Projenin mimari tasarımına bilim kurgu terimi olan ve gizemli nesne olarak bilinen ‘Big Dumb Object (BDO)’ ilham olmuş. Showroom, devasa boyuttaki hacmi ve canlı turuncu renkli çatısı ile adada göz kamaştırıyor.

Yapının zemin ile ilişkisi minimum düzeyde tutularak ‘yüzer’ bir görünüm elde edilmiş. Cephede kullanılan PTFE kaplaması, yarı saydam ve delikli özelliği ile hem havalandırma hem de gölgelendirme yönünden projenin özgünlüğünü vurgular nitelikte. Malzeme kullanımı, iç ve dış mekan arasında iklimsel ve görsel sınırın farkını ortaya koyarak mekanlar arası ‘gri bir boşluk’ oluşturmakta.

Hovering Kan-Too Showroom’un tepesindeki turuncu çatıda, alüminyumdan yapılmış amfitiyatro bulunuyor ve seyir terası olarak kullanılıyor. Ziyaretçiler, showroomu gezdikten sonra adayı çevreleyen denizin maviliğini, beton binaların griliğini, yeşil doğa manzarasını buradan gözlemleyebiliyor. Çatı, binaya hakim olan beyaz renk ile kontrast yaratıyor ve eğrisel inişli çıkışlı formu ile sokaktan bakılan noktaya göre kırmızı-turuncu renk arada görünüp kaybolarak cepheye dinamik bir görünüm veriyor.

Sosyal medya, satış amaçlı paylaşımların artması ile popüler bir görsel iletişim aracı haline geldi ve bu da showroomların yerine geçebilecek, kolaylıkla erişilebilir bir imkan sağladı. Bu duruma cevaben Wutopia Lab, görselliğin ön planda tutulduğu rengi, formu ve fonksiyonları ile dikkat çekici bir tasarıma imza atmış. Yapının fonksiyonu, konut gayrimenkul şirketi olan Vanke’nin bina satışları için sergi salonu olmakla sınırlı kalmıyor; aynı zamanda ofis, toplantı odası, terasta tiyatro alanları gibi çeşitli kullanım alanları bulunduruyor.

Bilim kurguda adı geçen Big Dumb Object kavramından ilham alan projenin mimari tasarımında, form olarak açık ve basit olması; iki buçuk katlı bir yapı olmasına rağmen 21 metre yüksekliği ile hacminin büyük olması ve son olarak geniş açıklıklarla boşluk yaratması şeklinde üç ilke benimsenmiş. Mağarayı andıran iç mekanda toplantı salonları, resepsiyon odaları ve sergi salonları, atrium etrafında eğimli çatılı bağımsız evler olarak tasarlanmıştır ve ev içerisinde ev görünümü yaratmış.

 

Proje Yılı: 2022
Lokasyon: Guangdong, Çin
Mimar / Tasarımcı: Wutopia Lab + ArchUnits
Fotoğraflar: CreatAR Images, Courtesy of Wutopia Lab