High Loop

100architects Şanghay’ın şehir merkezinde konumlanan Puji Yolu yaya köprüsünün yenilenmesi için High Loop isimli bir tasarım önerisinde bulundu. Şehrin en hareketli noktalarından birinde yer almasından dolayı köprü kentsel ölçekte eşsiz bir öneme sahiptir. 1977 yılında inşa edilen, Jing’an ve Zhabei bölgelerini birbirine bağlayan ikonik köprü, 2009 yılında bisiklet ve scooter gibi küçük ölçekli araçlara da erişim imkanı sunabilecek şekilde yenilenerek, kentsel bağlantı noktası işlevini geliştirmiştir. Tasarım, 1 km’yi geçen uzunluktaki yükseltilmiş platformun strüktürü değiştirilmeden şehre eğlence ve renk katacak bir özellik kazanmasını amaçlamaktadır. 100architects köprünün çevrenin karakteriyle uyumlu dinamik bir parka dönüşmesini önermektedir.

Projenin en etkileyici özelliklerinden biri kullanılan cesur renk paleti olmuş. Köprü denince akla gelen asfaltın soğuk, gri renginin yerini yeni tasarımda parlak renkler almış. Projede renkler, görsel algıyı güçlendirme görevine sahip olmanın yanı sıra, köprüdeki farklı geçişleri gösterecek şekilde düzenlenerek bir hiyerarşi ve ritim yaratma görevini üstlenmiştir. Sarı-yeşil renkli düz şerit motosikletler için ayrılan hızlı yolu tanımlarken, yaya dolaşımını belirtmek için bilinçli olarak fuşya benzeri bir renk tercih edilmiştir. Kullanılan bu renk yayaları yavaş hareket etmeye, dolayısıyla Şanghay’ın kentsel peyzajı ile Suzhou Deresi’nin eşsiz manzarasını deneyimlemeye teşvik etmektedir.

Arka plandaki mavi renk ise kişilerin durup zaman geçirebileceği, başkalarıyla buluşabileceği ve sosyalleşebileceği alanları göstermektedir. Seyir terasları, piknik meydanları ve mini amfitiyatrolar yine bu mavi rengin sınırladığı alan içerisinde bulunmaktadır. Bu alanlara zeminle kontrast oluşturması için sarı renkli kent mobilyaları eklenmiştir. Bazı bölümler ise geçici marketlerin kurulabilmesi için kasıtlı olarak boş bırakılmıştır. Yer yer dekoratif elemanlar olarak, yer yer de motorlu araç yolu ile yaya yolunu ayıran unsurlar olarak saksıda bitkiler kullanılmıştır.

Tasarım, mevcut yapıyı değiştirmeden, üstüne farklı renklerden oluşan bir katman ekleyerek onu dönüştürüyor. Bu sayede köprünün işlevsel özellikleri geliştirilirken sirkülasyon sistemi de düzenlenmiştir.

Yaya köprüleri tasarımları son yıllarda mimaride çok önemli bir yere sahip olmaya başladı. Özellikle var olan yapıların modernleşen ve kalabalıklaşan şehirlere daha iyi entegre olmalarını sağlayan dönüşüm projeleri oldukça popüler. Bu durum hem yıkıp yeniden yapma sürecindeki enerji israfını önlemesiyle, hem de varolanı en iyi şekilde kullanmanın alternatiflerini aramsıyla oldukça çevreci ve sürdürülebilir bir yaklaşım. 100architects tarafından ortaya konan alternatif, Şanghay’ın en yoğun bölgelerinden birinde yoldan geçenlere benzersiz bir gezi deneyimi sunmayı ve köprüyü bir kent simgesi haline getirmeyi hedefliyor.

Lokasyon: Şanghay, Çin
Mimar: 100architects
Görseller: 100architects

Kaynak: archdaily.com, designboom.com