Dakar Kongre Merkezi

Tabanlıoğlu Architects 2014 yılında Senegal’in Dakar Şehri’nde etkileyici bir kongre merkezi tasarımını hayata geçirdi. Senegal’in başkenti olan Dakar, ülkenin en batı ucunda yer almaktadır. Projenin tasarımına ilham veren en önemli unsurlardan biri bölgenin karakteristik özelliklerinden biri olan baobab ağaçları olmuş. Şehre gittiğinizde mutlaka gözünüze çarpan bu nefes kesici güzellikteki ağaçlar yerel halk için de çok önemli bir yere sahipmiş. Belirli bir kesim için kutsal sayılan bu ağaçlar oldukça heybetli ve uzun ömürlüdür. Bin yıldan fazla yaşayabilen baobab ağaçları eski zamanlarda yer işaretleri veya devletler arasındaki sınırları belirleyen önemli referans noktaları olarak kullanılmışlardır. Boyları 25m’lere kadar çıkabilen bu tarihi ağaçların çoğu Kültür Bakanlığı tarafından tarihi anıtlar olarak sınıflandırılıp koruma altına alınmıştır.

Projenin çıkış noktalarından biri Afrika için gurur kaynağı olabilecek niteliklere sahip uzun ömürlü bir yapı inşa edebilmek olmuş. Yapının tek parça görkemli çatısı eski ve büyük bir ağacın çevresine sağladığı koruyuculuk hissiyatına gönderme yapıyor. Farklı kütlelerin bir araya gelmesinden yola çıkan tasarım anlayışında her birim doğrudan gelen güneş ışınları ya da rüzgar gibi hava koşullarına karşı özel bir fonksiyon üstlenmiştir.

Afrika’da sınırlı olan kaynakların önemini vurgulamak için projede su elemanı önemli bir yere sahiptir. Su ile birbirine bağlanan yapılar topluluğunda ayrı bloklar birbirlerine köprüler yardımıyla bağlanmıştır. Kütleleri çevreleyen su hem yarattığı yansımalarla yapının görsel etkileyiciliğini arttırmaktadır hem de kaynakların değerine atıfta bulunmaktadır.

Proje, etrafında fazla yapı bulunmayan boş sayılabilecek bir arsada konumlanmaktadır. Yapı, farklı düzey ve açılarda yerleştirilen cephe panelleri sayesinde günün belirli saatlerinde gökyüzünün renklerini yansıtan hareketli bir geometriye dönüşmektedir. Bu paneller aynı zamanda şeffaflık vurgusunu engellemeden içeride gölgeli alanlar oluşabilmesine de yardımcı olmaktadır. Mesh malzemenin üç boyutlu etkisi, binanın çevredeki yansıma havuzu üzerinde yüzüyormuş gibi algılanmasını sağlamaktadır. Etrafındaki boşluk hissiyatı da yapının dramatik görsel etkisini artıran bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır .Geceleri iç mekanlar aydınlatıldığında cephedeki boşluklardan su üzerine sızan ışıklar ise yapının yarattığı atmosferi bambaşka bir boyuta taşımaktadır.

Yapıya giriş tüm cephelerden gerçekleştirilebiliyor. Başkanlık girişi ziyaretçileri birinci katta bulunan dikdörtgen formlu konferans salonuna yönlendirecek şekilde konumlandırılmış. Halka açık girişler ise kompleksin batısındaki restoran ve fuar alanının konumlandığı bölümden verilmiş. Tüm iç mekanlarda ferahlık hissinin hakim olduğu projede sirkülasyon alanları oldukça geniş tutulmuştur. Çağdaş bir mimari dile sahip yapı, gücü ve modern olmayı simgeliyor. Sade ve işlevsel bu tasarım Dakar’daki en önemli mimari projelerden biri olmasıyla da öne çıkıyor.

Proje Yılı: 2014
Lokasyon: Dakar, Senegal
Mimar: Tabanlıoğlu Architects
Fotoğraflar: Emre Dörter

Kaynak: tabanlioglu.com, worldarchitecture.org, divisare.com