Çanakkale Gazi Evi

Yalın Mimarlık, Çanakkale’de şehit yakınları ve gaziler için konaklama ve rehabilitasyon işlevlerinin birlikte yer aldığı bir yapı tasarladı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın pilot projesi olarak hayata geçirilen ‘Gazi Evi’, 1600 m² büyüklüğünde trapez biçimli kısmen zorlu bir arazide konumlanıyor.

Yapının bulunduğu arsa, tasarım kararlarını etkileyen en önemli unsurlardan biri olmuş. İki cephesi eşsiz boğaz manzarasına sahip olan alanın arka cepheleri komşu yapılara yaslanıyor. Bu verilerden hareketle projedeki tüm konaklama birimleri batı ve güney yönünde boğaza bakan cephelere yerleştirilirken, komşu yapılara bitişik cepheler de destek ve servis birimlerine ayrılacak şekilde kurgulanıyor.

Arsanın trapez şeklini iç mekanda yansıtan merkezdeki iç avlu, cam çatının etkisiyle doğal ışıktan oldukça faydalanıyor. İç mekanda tekrar eden tüm geometrilerin gün ışığında alışılagelmemiş bir perspektiften algılanabilmesi bu mekanı oldukça etkileyici bir hale getiriyor. Sade malzemeler ve doğal tonlar yapının hem cephesinde hem de iç mekanlarında öne çıkıyor. İç avluya bakan duvarlarda tercih edilen ham ahşap paneller koridorlardaki açık tonlarla kontrast oluşturarak mekanlara derinlik kazandırıyor.

Birbirini tekrar eden dikdörtgen boşluklardan oluşan cepheyi betonarme bir karolaj tanımlıyor. Betonarme sistemin çekiçle kırılması ile oluşturulan pürüzlü yüzeyler cephedeki temiz geometriler ile güçlü bir etki yaratıyor.

Yapının zemin ve çatı katı lobi, restoran ve etkinlik alanları gibi ortak olarak kullanılacak mekanlara ev sahipliği yapıyor. Projedeki tüm odaların kendine ait bir balkonu bulunuyor ve odaların tamamen açılabilen camları iç mekan ve dış mekan arasındaki ilişkiyi oldukça güçlü kılıyor. Yapının bir diğer önemli özelliği ise engelliler için tamamen erişilebilir olarak tasarlanmış olması.

Gazi Evi’nin rasyonel ve sade tavrı hemen yanı başındaki boğazın doğal güzelliğine ve Çanakkale’nin eşsiz tarihine vurgu yapıyor.

Lokasyon: Çanakkale
Proje Yılı: 2020
Mimar: Yalın Mimarlık
Fotoğraf: Egemen Karakaya