Venedik Bienali 18. Uluslararası Mimarlık Sergisi 20 Mayıs’ta Başlıyor

Dünyanın en önemli mimarlık etkinliklerinden biri olan Venedik Bienali 18. Uluslararası Mimarlık Sergisi, Geleceğin Laboratuvarı başlığıyla, resmi açılışını 20 Mayıs Cumartesi günü yaptı ve 26 Kasım 2023 tarihine kadar ziyaretçilerini ağırlamayı devam edecek. Bienalin Arsenale bölümünde yer alan Türkiye Pavyonu’nda bu sene küratörlüğünü Sevince Bayrak ve Oral Göktaş’ın üstlendiği ‘Hayalet Hikayeleri: Mimarlığın Çuval Teorisi’ projesi sergileniyor. Proje, binalarla ilgili kanıksanmış imgeleri ve yaklaşımları sorgulayarak, daha gösterişli, başarılı örneklere odaklanmak yerine terk edilmiş binaların hikayelerini dinlemeyi ve anlamayı öneriyor. Bu yapıları yıkmak ya da atıl halde bırakmak yerine nasıl dönüştürülebileceklerine dair umut vadeden çözümler sunmayı hedefliyor. 2023 Venedik Mimarlık Bienali Türkiye Pavyonu ile ilgili bilgilere düzenli olarak güncellenen  turkiyepavyonu23.iksv.org web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Özgen Özkan, Bülent Eczacıbaşı, Sevince Bayrak, Oral Göktaş, Can Eren Fotoğraf: Marco Reghelin
Türkiye Pavyonu, Hayalet Hikayeleri: Mimarlığın Çuval Teorisi
Fotoğraf: Fatih Yılmaz
Türkiye Pavyonu, Hayalet Hikayeleri: Mimarlığın Çuval Teorisi
Fotoğraf: Fatih Yılmaz
Fotoğraf: Jacopo Salvi
Fotoğraf: Jacopo Salvi

18-19 Mayıs tarihlerinde gerçekleşen ön açılış etkinlikleri kapsamında başkanlığını Ippolito Pestellini Laparelli’nin yaptığı uluslararası bir jüri tarafından belirlenen resmi ödüller olan Ulusal Katılım için Altın Aslan (Golden Lion for best National Participation), En İyi Katılımcı için Altın Aslan (Golden Lion for best participant) ve bienalde umut vadeden genç bir katılımcıya verilen Gümüş Aslan (Silver Lion for a promising young participant) için ödül töreni düzenlendi. Nijerya doğumlu sanatçı, tasarımcı ve mimar Demas Nwoko, bienalin en prestijli ödülü olarak bilinen ve ömür boyu başarıyı onurlandıran Altın Aslan Ödülü’nü 20 Mayıs’taki açılış töreninde takdim edildi.

Fotoğraf: Giulio Squillacciotti

Bienalin 2023 edisyonu için Giardini, Arsenale ve Venedik şehir merkezindeki sergileri düzenlemek üzere 64 katılımcı davet edildi. Sergilerin ortak özelliği ise küratör Lesley Lokko tarafından kararlaştırılan yönlendirmelere uygun şekilde hazırlanmış olmaları ve bu sene için belirlenen temaları merkezlerinde tutmaları oldu. Ülkelerin hangi konular üzerine yoğunlaştıklarına örnek vermek gerekirse; Kanada, Çek Cumhuriyeti, Ukrayna ve Estonya gibi ülkeler, konut krizinden silahlı çatışmalara veya yetersiz çalışma koşulları gibi sosyal sorunlara odaklanıyor. ABD, Belçika, Almanya veya Bahreyn gibi bazı ülkelerse, kaynak kullanımını sorguluyor. İspanya, Türkiye, Şili veya Hollanda gibi ülkelerin odağında ise dekarbonizasyon ve sürdürülebilirlik gibi farklı konular yer alıyor.

Avusturalya Pavyonu, Unsettling Queenstown
Fotoğraf: Tom Roe

Bienalin kalbi olan ulusal pavyonlara ek olarak temaları ve sorgulanan konuları daha da derinleştirecek 9 yan etkinlik de açıklandı. Lesley Lokko tarafından onaylanan ve kar amacı gütmeyen ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından desteklenen bu etkinlikler, şehrin farklı noktalarına yayılıyor.

Brezilya Pavyonu, Terra
En İyi Ulusal Pavyon – Altın Aslan Ödülü Sahibi
Fotoğraf: Rafa Jacinto
Türkiye Pavyonu, Hayalet Hikayeleri: Mimarlığın Çuval Teorisi
Fotoğraf: Fatih Yılmaz

Lokko, verdiği bir röportajda ‘Bu sergi için uygulayıcıların yaklaşımlarını şekllendiren iki anahtar kelimenin ‘dekarbonizasyon ve dekolonizasyon’ olduğunu belirtiyor ve ekliyor: ‘bu yılın temasının oldukça heyecanlı ve duygusal olduğunu düşünüyorum, neyse ki yapay zekanın henüz kolayca erişebildiği bir alan değil’.

Venedik Bienali 18. Uluslararası Mimarlık Sergisi hakkında detaylı bilgiye www.labiennale.org adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Referanslar: labiennale.org, turkiyepavilion23.iksv.org, dezeen.com, archdaily.com