Keith Haring’in Yarım Kalmış Eserini Tamamlayan Yapay Zekaya Tepki

ABD’li efsanevi sanatçı Keith Haring’in 1989 senesinde ölümünden sadece birkaç ay önce yaptığı  ‘Unfinished Painting’ isimli eserini DonnelVillager adlı X kullanıcısının yapay zeka kullanarak tamamlaması büyük tepki çekti. Orijinal eserde Haring tarafından sadece sol üst köşesi sanatçının karakteristik canlı, figüratif çizgileriyle doldurulmuş geri kalanı ise HIV salgının yarattığı boşluğu temsil etmek için kasıtlı olarak boş bırakılmıştı. Kullanıcı gönderisinde, yapay zeka aracılığıyla tamamen doldurulmuş ‘Unfinished Painting’in görselini şu sözlerle paylaştı: ‘Bu tablonun arkasındaki hikaye çok üzücü!. Şimdi yapay zeka kullanarak onun bitiremediğini tamamlayabiliriz!’. Hızla viral olan paylaşıma tepkiler gecikmedi ve insanlar bu hareketi hakaret ve saygısızlık olarak nitelendirdi. Birçok yorumcu da bu gönderinin dikkat çekmek ve etkileşimi artırmak için bir tuzak olabileceğini savundu.

‘Unfinished Painting’ adlı eserin yapay zeka tarafından tamamlanmış hali

Kasıtlı bir tuzak mı ya da bilinçsiz bir hareket mi bilinmez ama bu durum yapay zeka ve telif hakkı endişeleri etrafında devam eden tartışmayı da körükledi. Özellikle Jon Lam tarafından gün yüzüne çıkarılan iddiaya göre Midjourney tarafından kullanılan onay alınmamış 16,000 sanatçının adının açıklanmasının ardından tartışma yeniden gündeme oturmuş durumda. Lam, gönderisinde ‘Midjourney geliştiricilerinin aklama konusunu tartıştığını ve Midjourney’i eğitmek için sanatçıların bir veritabanı oluşturduğunu’ iddia eden bir dizi ekran görüntüsünü paylaştı. Bir görüntüde bir geliştirici, ‘Yapmanız gereken tek şey bu kazılmış veri setlerini kullanmak ve modeli eğitmek için ne kullandığınızı uygun bir şekilde unutmalarını sağlamak. Böylece, hukuki sorunlar sonsuza kadar çözüldü’ dedi. Jon Lam, binlerce sanatçının tarzının Midjourney’e eserleri çoğaltmada yardımcı olduğu iddia edilen bir Google tablosunu paylaşmak için X’e başvurdu. Belgede, David Hockney, Tracey Emin, Yoko Ono, Yayoi Kusama ve Keith Haring gibi dünyaca ünlü sanatçıların adı yer alıyor.

Keith Haring’in Los Angeles Broad Museum’daki ‘Art is for Everybody’ sergisinden
Fotoğraf: National Portrait Gallery

Haring’in yapay zeka ile tamamlanan tablosuna dönecek olursak, Hyperallergic konuyla ilgili ‘The Haring Foundation’ ile iletişime geçmeye çalıştı fakat kuruluş konu hakkında yorum yapmayı reddetti.