2023 RIBA Stirling Ödülü Kazananı: John Morden Centre

Mae Architects tarafından tasarlanan John Morden Centre, Birleşik Krallık’ın en iyi yeni binasına verilen RIBA Stirling Ödülü’nün sahibi oldu. Londra’da konumlanan yapı, Morden College emekli topluluğu için tasarlanmış bir gündüz bakım merkezidir. RIBA Stirling Ödülü jürisi adına konuşan Ellen van Loon, ‘John Morden Centre, neşe ve ilhamın bir yeri. Tıbbi olanakları ve sosyal alanları duyarlı bir şekilde ve sorunsuz bir şekilde entegre ediyor ve yaşlılar için sağlık ve bakım merkezi tasarımı için cesur ve umut dolu bir model sunuyor. İnsanların enerjilerini yükselten ve topluluğu teşvik eden bir ortamın varlığı her adımda ve her detayda açıkça hissedilmektedir. Bu bina, izolasyonu önlemek için tasarlanmış düşünceli özelliklerle sıcaklık ve konfor sağlar. Binaların kendilerinin tedavi edici olabileceğini, bakımı destekleyebileceğini ve aidiyet duygusu kazandırabileceğini göstermektedir. Büyük mimari, insanların gelişebilmeleri için onları yönlendirir ve bu bina tam olarak bunu başarabilen örnek bir yapıdır.’ dedi.

      

1996 yılında başlatılan ve her yıl verilen bu ödül, 6 kısa listeli proje havuzundan seçilirken ödülün kriterleri tasarım vizyonundan, yenilikten, özgünlükten projenin sakinleri ve ziyaretçilerini memnun etme kapasitesine kadar geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır.

Çapraz lamine ahşaptan inşa edilen yapı, doktor ve fizyoterapi muayene odalarını içeren tıbbi tesisler, kafe, sanat stüdyoları ve 100 kişilik etkinlik alanı gibi işlevleri bünyesinde barındırmaktadır. Tasarım, biyofilik prensipleri kullanarak yapının yeşillikler arasına uyumlu bir şekilde yerleşmesini sağlar. John Morden Centre; pasif havalandırma, tekrar kullanılabilir tuğla kaplama gibi özellikleri ile de saygılı ve dengeli bir çevresel yaklaşımı benimsemektedir.

Tasarımın temel amaçları arasında özellikle yaşlılar için oldukça kritik konular olan yalnızlık ve izolasyonu önlemek ve topluluk atmosferini teşvik edecek alanlar yaratmak olması jürinin dikkatini çekmeyi başarmış. 2023 Stirling Ödülü, OMA partneri Van Loon, Foster + Partners kıdemli ortağı Armstrong Yakubu, gazeteci Mona Chalabi, Buckley Gray Yeoman sürdürülebilirlik başkanı Rachael Owens, Autodesk endüstri dernekleri stratejisi başkanı Marek Suchocki ve Niall McLaughlin Architects kurucusu Niall McLaughlin gibi isimlerin yer aldığı bir jüri tarafından seçildi.

Fotoğraflar: Jim Stephenson