2023 Pritzker Ödülü’nün Sahibi David Chipperfield Oldu

Mimarlığın en prestijli ödüllerinden bir olarak kabul edilen Pritzker Mimarlık Ödülü’nün 52. sahibi David Alan Chipperfield oldu. 2023 Pritzker jürisi, İngiliz mimar David Chipperfield’ı 40 yılı aşkın bir süredir ‘abartısız ama dönüştürücü bir kentsel mimariye duyduğu bağlılıktan’ dolayı takdir ederek ödüllendirdi ve mimarın ‘trendlerden uzak durarak fiziksel ve kültürel anlamda kalıcı yapılar hayata geçirdiğini’ vurguladı.

Chipperfield’ın ödül sonrası yaptığı açıklama şu şekilde: ‘Bu olağanüstü ödülü aldığım ve hepsi mesleğe çok fazla ilham vermiş olan önceki kazananlarla bir arada anıldığım için çok heyecanlıyım. Bu ödülü, dikkatimi sadece mimarlığın özüne ve anlamına değil aynı zamanda mimarlar olarak iklim değişikliği ve toplumsal eşitsizliğin varoluşsal zorlukları ile ilgili yapabileceğimiz katkılara yönlendirmeye devam etmek için bir teşvik olarak alıyorum. Mimarlar olarak, sadece daha güzel bir dünya değil, aynı zamanda daha adil ve daha sürdürülebilir bir dünya yaratmada daha belirgin ve katılımcı bir role sahip olabileceğimizi biliyoruz. Bu zorluğun üstesinden gelmeli ve gelecek nesile bu sorumluluğu vizyon ve cesaretle benimsemeleri için ilham vermeliyiz.’

River and Rowing Museum
Fotoğraf: Richard Bryant_Arcaid

Chipperfield, 1953 senesinde Londra’da doğdu. 1976’da Kingston Sanat Okulu’ndan ve daha sonra 1980’de Londra’daki Architectural Association School of Architecture’dan mezun oldu. Kariyerine Pritzker Ödülü sahibi dünyaca ünlü mimarlar Norman Foster ve Richard Rogers için çalışarak başladı. 1985 senesinde ise Londra’da kendi adını taşıyan ofisi David Chipperfield Architects’i kurdu. Ünlü mimar yıllar içerisinde Berlin, Şanghay, Milano ve Santiago de Compostela’da da ek ofisler kurarak David Chipperfield Architects’i genişletti. Chipperfield, uzun yıllara yayılan ve halen aktif olarak devam eden mimarlık kariyerine Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika’da farklı tipolojilerde 100’den fazla projeyi sığdırdı. 2013 yılında verdiği bir röportajda motivasyonunu şu sözlerle açıklamıştı: ‘Stüdyomuzun penceresinden dışarı bakıyorum ve mimarlık için değil tamamen kâr için tasarlanmış pek çok kötü bina görüyorum. Daha iyisini yapabileceğimize inanmalıyız.’

Museo Jumex
Fotoğraf: Simon Menges
James Simon Galerie
Fotoğraf: Simon Menges
James Simon Galerie Fotoğraf: Ute Zscharnt

David Chipperfield’ın öne çıkan projeleri arasında ilk büyük işlerinden biri sayılabilecek Birleşik Krallık’ta konumlanan River and Rowing Müzesi (1997), Meixco City’deki Jumex Müzesi (2013), Berlin’de konumlanan Neues Müzesi (1993-2009) ve James Simon Galerie (1999-2018) bulunuyor.

Neues Museum
Fotoğraf: Joerg von Bruchhausen

David Chipperfield onuruna düzenlenecek 45. Pritzker Ödül töreni mayıs ayında Yunanistan’ın başkenti Atina’da gerçekleşecek.