2022 RIBA Stirling Ödülü’nün Sahibi Magdalene College’daki Yeni Kütüphane Binası Oldu

Dünyanın en prestijli mimarlık ödüllerinden biri olan RIBA Stirling Ödülü’nün bu seneki sahibi Niall McLaughlin Architects’in tasarladığı tuğla ve ahşaptan meydana gelen Magdalene College’daki Yeni Kütüphane binası oldu. Juri, Magdalene College Kütüphanesi’nin tasarımını ‘sağlam ve kendinden emin’ olarak nitelendiriyor ve ekliyor: ’En az 400 yıl dayanacak yeni bir bina yaratmak önemli bir zorluk, ancak aynı zamanda Niall McLaughlin Architects’in en üst düzeyde beceri, özen ve sorumlulukla üstesinden geldiği bir zorluk.’

300 sene önce Samuel Pepys tarafından Magdalene’e kazandırılan kütüphanenin artık ihtiyaçlara cevap verememesi üzerine Cambridge Üniversitesi öğrencilerine arşiv ve sanat galerisi içeren bir alan sunan yeni kütüphane projesi hayata geçirildi. Taşıyıcı tuğla duvarları ve üçgen eğimli çatılarıyla öne çıkan yapı, Cambridge Üniversitesi’ndeki tarihi yapılara saygılı bir tasarım diline sahiptir. Girişinin büyük ahşap kapılardan sağlandığı yapı, öğrencilerin 24 saat erişebilecekleri konforlu çalışma alanları barındırır. Izgara siteminde düzenlenmiş iç mekanlarda ahşap balkonlarla çevrili doğal olarak havalandırılan yüksek tavanlı okuma odası dikkat çekmektedir. Taşıyıcı sistemin dayanıklı görüntüsüne karşın iç mekanlarda genel olarak hafif ve sıcak tonlarda ahşap kaplamalar yer almaktadır.

Kullanılan enerjiyi minimuma indirmek için pasif havalandırma stratejilerinden ve doğal aydınlatmadan yararlanılan projenin yapımında karbonu azaltmak adına özel ahşaplar kullanılmıştır.

Tasarım ofisinin kurucusu Niall McLaughlin’in yaptığı açıklamada kütüphanenin ‘birçok elin ve aklın eseri olduğundan bahsetmesi ve işveren olan Magdalene Üniversitesi’nin vizyonunun ve motivasyonunun bu başarıda büyük bir rolü olduğuna’ değinmesi nitelikli yapıların ortaya çıkmasında mimar işveren ilişkisinin önemini vurguluyor.

Fotoğraflar: Nick Kane