2022 Dünya Tasarım Başkenti Valensiya’da Ágora

Valencia

World Design Capital (Dünya Tasarım Başkenti), tasarımı ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel kalkınmayı desteklemek için kullanan şehirleri öne çıkarmak amacıyla iki yılda bir verilen bir ünvandır. 2022 yılında İspanya’nın Valensiya şehrine verilen bu ünvan kapsamında bölge, birçok etkinliğin, serginin ve tasarım odaklı girişimin gerçekleştiği kültürel bir merkez haline geldi.

2022 Dünya Tasarım Başkenti seçilen Valensiya şehrinde yaratıcı bir buluşma noktası tanımlamak üzere hayata geçirilen Ágora Valencia isimli pavyon, aktif olduğu süre boyunca 200’den fazla etkinliğe ev sahipliği yapacak. 2022 Dünya Tasarım Başkenti proje direktörü mimar Miguel Arraiz tarafından tasarlanan yapı ilhamını Akdeniz’in dalgalarından alıyor. Arqueha Arquitectura y Urbanismo yapının teknik geliştirme sorumluluğunu üstlenirken iç tasarım stüdyosu Cosín Estudio da tasarım sürecini yürüten iş birlikçiler arasında yer aldı. 9 metre yüksekliğe sahip 350 metrekarelik modüler yapı, Akdeniz kıyılarının hikayesini farklı malzemeleri bir araya getirerek ve geleneksel ile moderni harmanlayarak anlatıyor. Yapıda yerel malzemeler olan seramik ve ahşap kullanılıyor.

Vareta, organik ve kıvrımlı formlarda heykeller oluşturmak için ince ahşap şeritlerin kesilip birleştirildiği geleneksel bir ahşap oyma tekniğidir. Pavyonun Vareta yöntemiyle geliştirilen çatısı usta zanaatkar ve fallero sanatçısı Manolo García imzalı.

Şehrin zengin seramik üretim tarihine atıfta bulunan pavyon, dikey olarak yerleştirilmiş seramik benzeri panellerden oluşan yarı açık bir cephe ile çevrilidir. Cepheye dik yerleştirilen ve %50’sinde kendi üretiminden elde edilen geri dönüştürülmüş malzemeyi kullandığı için oldukça sürdürülebilir bir ürün olan MDI parçalarından geliştirilen seramik karolar, Inalco ve Wandegar şirketleri tarafından ışığı filtrelemek üzere yapılmış. Parçaların dikey formu gün boyu alanı güneş ışınlarından korurken bir yandan da hava sirkülasyonunu sağlamaktadır. Pavyonun sağladığı güneş koruması ve doğal havalandırma, mekanın sıcaklığını hiçbir enerji tüketimi olmadan 10 dereceye kadar düşürmeyi başarıyor.

Ágora Valencia, ziyaretçilerin ve yerel halkın yaratıcı sektörlerden profesyonellerle bir araya gelebileceği ve etkinliklere katılım sağlayabileceği bir buluşma noktası olması ile öne çıkıyor.