Roma merkezli marka Bulgari, dünyaca ünlü medya sanatçısı Refik Anadol ile iş birliği yaparak çarpıcı bir sanat enstalasyonu hayata geçirdi. Milano’nun kalbi olan Duomo Meydanı’nda konumlanan sergi, ilhamını markanın simgesi haline gelen yılan sembolünden alıyor. 6 Ekim’de resmi açılışı gerçekleşen ‘Serpenti Metamorphosis’ isimli enstalasyon 31 Ekim’e kadar görülebilecek ve sonrasında başka ülkelerde de sergilenmeye devam edecek. Eser, bir marka için yapay zeka kullanılarak yaratılan ilk sanat eseri olmasıyla da öne çıkıyor.
Markanın büyüleyici ve başkalaşımı simgeleyen sembolü olan yılan, Refik Anadol’un yaratıcılığı ve yapay zeka kullanımındaki başarısı ile kendisini dünyaya bambaşka bir şekilde tekrar sunuyor. Açılış Bulgari CEO’su Jean-Christophe Babin, Refik Anadol ve Bulgari’nin küresel marka elçisi Chiara Ferragni’nin katılımıyla gerçekleşti.
Anadol yaptığı açıklamada marka ile olan iş birliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirmiş. ’10 yıldır veri ve yapay zeka ile çalışıyorum ve her zaman bu alanda öncü olmaya çalıştım. Bulgari gibi bir markayla çalışmaktan onur duyuyorum. Şirketle ilgili en ilham verici şeylerden biri lükse, mükemmelliğe ve zanaate olan yaklaşımları. Sanat, tasarım, bilim ve teknoloji artık birbirinden ayrılamaz, yeni bir dönemdeyiz’.
Sanat eseri daha sonra NFT’ye dönüştürülerek geliri yardım kurumlarına bağışlanmak üzere açık artırmaya çıkarılacak. Dönüşüm gerçekleştiğinde ise projenin ilk büyük ölçekli, lüks marka iş birlikli, yapay zeka ile oluşturulmuş NFT eseri olması bekleniyor. Yapay zeka heykeli olarak tanımlanabilen bu çarpıcı eser, estetik algısının yanı sıra bir veri mühendisliği başarısı olarak da dikkat çekiyor. Anadol, ‘Serpenti Metamorphosis’ ile çiçeğin ne olduğunu renkleriyle, desenleriyle ve şekilleriyle öğrenebilen ve ardından alternatif bir doğal gerçeklik sunarak çiçekleri yapay olarak tekrar yaratabilen bir makine yarattı. Sanatçı bu eşsiz eseri hayata geçirmek için 200 milyondan fazla doğa görüntüsü ve 160 milyondan fazla çiçek görüntüsü kullanmış. Markanın sembolünü farklı bir dijital heykele dönüştürmek için de 120 binden fazla yılan görüntüsünden faydalanmış. Anadol, yapay zekayı kullanarak doğayı verilere, verileri de duyusal algıyı harekete geçiren şiirsel görsellere dönüştürüyor. Metamorphosis, algoritma ile işlenmiş verilerin yeniden işlenmesi ve dönüştürülmesi yoluyla doğanın büyüleyiciliğini kutluyor.
Dünyaca ünlü moda evi Bulgari’nin bu çarpıcı sanat hamlesi diğer lüks moda markaları için de bir başlangıç noktası oluşturuyor.
Referanslar: bulgari.com, elle.com, lofficielitalia.com, internimagazine.it
Fotoğraflar: Courtesy of Bulgari, Daniele Venturelli
Yorum Yazın!