Hollanda’nın başkenti Lahey’de düzenlenen BlowUp Art The Hague festivali, renkli geçici şişme enstalasyonlarla kente eğlence ve canlılık getirdi. Mauritshuis Sanat Müzesi ve Hollanda hükümetine ev sahipliği yapan Binnenhof binaları gibi önemli yapıların bulunduğu Hofvijver gölünde yer alan bir iskelede sergilenen heykeller ilgi çekiyor. Küratörlüğünü Mary Hessing’in üstlendiği festival, ünlü tasarımcılar Marcel Wanders, Job Smeets, Mieke Meijer ve Sigrid Calon’un stüdyolarının sanat eserlerini sergilemeye 2 Haziran’a kadar devam edecek.
BlowUp Art The Hague festivali kapsamında düzenlenen yüzen heykel bahçesi, kentlerde yeşil alanların önemini vurgulamayı amaçlayarak, Hollanda’nın ‘s-Hertogenbosch şehrindeki Yuverta kolejindeki Kentsel Yeşil Gelişim programı öğrencileri ile iş birliği içinde oluşturuldu.
İskeleye yerleştirilen Sigrid Calon tasarımlı Gazebo, Binnenhof’ta bulunan 14. yüzyılda bir yaz pavyonu olarak inşa edilen ve şimdi Hollanda başbakanının ofisine ev sahipliği yapan sekizgen bir kuleyi referans alıyor. Kuledeki sütunlar, oyulmuş yapısını vurgulayan bir desenle basılmış.
Marcel Wanders’ın ‘Eggs’ adlı çalışmasında doğal formların etkisi görülüyor. Yumurta şeklinde şişme sanat eserleri, çevresini yansıtan aynalı yüzeye sahip. Yumurtalar, ağırlıklı dar uçlarında hafifçe yere değiyor ve rüzgârın nazikçe salladığı bir hareketle ziyaretçiler tarafından itilebilirken, asla devrilmemek üzere sabit bir şekilde duruyorlar.
Studio Mieke Meijer’den Mieke Meijer ve Roy Letterlé, şişme ağaçlarla peyzajla farklı bir uyum yakalayan ‘Arboretum’u tasarladı. Enstalasyonları için, oksijen kaynağı veya doğanın tezahürü rollerinin ötesinde, farklı kültürel perspektifleri ve derin metaforları somutlaştıran güçlü semboller olarak hizmet eden büyük şişme ağaçlar yarattılar.
Son olarak, Studio Job’un ‘Like a Pan in Water’ adlı gölde yüzen çalışması ise stüdyonun kurucusu Job Smeets tarafından tasarlandı. Suda yüzen tava, 18. yüzyıldan kalma kayıp bir kalıntıyı anımsatıyor. Stüdyo, gündelik nesneleri döküm bronz veya vitray gibi malzemelerle anıtsal heykeller olarak yeniden yaratmasıyla tanınıyor.
Fotoğraflar: Ronald Smits
Yorum Yazın!