MAA Tasarımı TPAO Yönetim Binası İnşaatı Başladı!

Melike Altınışık Architects, Zonguldak Filyos’ta konumlanan ve Haziran 2022’de yapımına başlanan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) yeni yönetim binası projesinin tasarımını açıkladı. 2023’ün ilk çeyreğine kadar yapım sürecinin tamamlanması ve kullanıma açılması planlanan Yönetim Binasının mimari tasarımı, Filyos Limanı’nın batı kenarında kara ile denizin, geçmiş ile geleceğin, tarih ile teknolojinin birbiri ile bütünleştiği bir eşik tanımlamakta. Dalgakıran duvarının eşiğinde bir seyir alanı oluşturacak şekilde tasarlanan yönetim binası, içerisinde mekânsal çeşitliliği barındırmayı ve fonksiyonlara ek olarak ziyaretçilerine gözlem terası sunmayı vadediyor.

Antik çağda Billaius olarak bilinen, Filyos vadisi ve nehrinin Karadeniz’e döküldüğü önemli bir konumda yer alan TPAO Yönetim Binası’nın, Filyos Liman alanı içerisinde planlanan bölgenin üst düzey yönetimine hizmet vermesi hedefleniyor.

Dalgakıran eşiğinde bulunan TPAO Yönetim binası, yaklaşık 3,270 m² alandan ve 3 kattan oluşuyor. 4,5 metre yüksekliğindeki dalgakıran duvarı 9 metreye yükseltilmiş ve yapının en yüksek kotu 17 metreye kadar çıkıyor.

Hem içeride hem dışarıda hem geçmişte hem gelecekte olan, zaman ve süreklilik arasındaki mekânsal bir kavuşumun temsili mevcuttaki dalgakıran duvarını 110 metre genişliğinde ve 30 metre derinliğinde yeni bir arayüz mekanına dönüştürmeyi hedefliyor. Bu arayüz mekânı tarih, doğa ve teknoloji arasında bir köprü kuruyor, sınır mekânsallaşıyor ve mekânlar arasındaki ilişkiler bulanıklaşıyor. Yapı sadece ofis ve üst düzey toplantı mekânı olarak hizmet vermenin yanı sıra dalgakıran eşiğinde konumlanan bir gözlem mekânı oluşturuyor. Bu gözlem alanı, fonksiyonel bir tanımlamadan daha fazlası olarak, bölgenin mekânsal ve davranışsal coğrafyasına yansımasını birkaç farklı rota üzerinden tartışıyor.

Binanın zemin katı, ana giriş, danışma-lobi, mutfak, teknik alan ve destek hacimlerinden oluşan bir karşılama mekânı olarak düşünülmüş. Yapının merkezinde, farklı katlar ve mekanlar arasında görsel ve erişim bağlantıları oluşturan iki katlı, cömert bir atrium mekânı yer alıyor. Diğer katlar ofisler, toplantı odaları ve gözlem alanları olarak ayrıştırılmış.

İlk katta açık ofis alanları, genel müdür odası, sekreterya, yemekhane, arşiv ve destek hacimleri yer alıyor. 50 kişilik üst düzey toplantı salonu, ana atrium boşluğunun üstüne, adeta boşlukta asılı bir mekânmış gibi yerleşiyor. Ana toplantı salonunun yanı sıra büyük fuaye alanı ve ziyaretçilerin liman alanını 360 deneyimleyebilecekleri şekilde tasarlanan seyir terası alanları ikinci katta yer alıyor.

Batı yönünde Karadeniz’e doğru yaklaşık 5m çıkıntı yapan seyir terasından tarihi Filyos coğrafyası ve Karadeniz tüm etkileyici doğasıyla gözlemlenirken, doğu yönünde ise Filyos Limanı’nın devinim halindeki işleyişi gözlemleniyor.

 

Proje Yılı: 2021-2023

Lokasyon: Zonguldak, Türkiye

Proje Ekibi:

Mimar: MELIKE ALTINISIK ARCHITECTS – MAA

Tasarım: Melike Altınışık

 

MAA Proje Direktörü: Ayça Yontarım

MAA Proje Mimarı: Sena Akgül

MAA Proje Ekibi: Ömer Faruk Seçim, Sümeyye Uçar, Ahmet Can Karakadılar, Atakan Gündüz, Batuhan Güllü, Sinem Ezgi Konaklı, Elifcan Merden, Turgay Abacık

MAA Proje Ekibi ( Konsept Aşaması) : Ömer Faruk Seçim, Sümeyye Uçar, Atakan Gündüz

MAA Tasarım Geliştirme Uzmanı: Melih Altınışık

Multimedya & Görselleştirme

MAA Kreatif Medya Lideri: Bengü Özmutlu

MAA Medya Ekibi: Aykut Dağ, Atakan Gündüz, Elifcan Merden, Ece Tunca

MAA Medya Asistan Ekibi: Şeyma Olcay, Aline Dos Santos Silva, Umut Kapdağ

Görselleştirme ve Animasyon: MAA