Melike Altınışık Architects’ten İnteraktif Enstalasyon: THE GATE

Melike Altınışık Architects – MAA tarafından tasarlanan THE GATE interaktif enstalasyonu, In-Between Tasarım Platformu küratörlüğünde ve Yapı Kredi World öncülüğünde 21. Marka Konferansı kapsamında Tersane İstanbul’da 29-30 Eylül tarihlerinde sergilendi.

Melike Altınışık Architects’in ‘insan, doğa ve teknoloji birlikteliğinin deneyimi’ olarak tanımladığı ve AR teknolojisinden faydalanarak hayata geçirdiği interaktif enstalasyonu ‘THE GATE’, şimdi ile gelecek arasında kurduğu köprü aracılığıyla söylemek istediklerini aktarmayı ve doğa – insan arasındaki gerilimli ilişkiye dikkat çekerek ‘enstalasyonu deneyimleyenlerde yeni bir sürdürülebilir farkındalık yaratmayı’ amaçlıyor.

THE GATE’in özgün tasarımı, yüzlerce yıllık geçmişinin beraberinde getirdiği yaşanmışlık ve estetikle öne çıkan Tersane İstanbul’un dış mekanıyla ve çevreyi saran su ögesiyle bütünleşirken çarpıcı bir kontrast ortaya koymayı da başarıyor. ‘THE GATE’, kenti ve deneyimleyeni kimi zaman yansıtan, kimi zaman bulanıklaştıran, kimi zaman da deneyimleyenin kendisini ve kenti bambaşka bir perspektiften görmesini sağlayan, karşıtlıklara ve birlikteliklere dikkat çeken yeni bir çerçeve, yeni bir kapı sunuyor.

Melike Altınışık Architects – MAA, THE GATE’i şöyle açıklıyor:

‘Nerede, nasıl ve ne yaşıyoruz? Yaşamak için nasıl bir evrene dönüşüyoruz?’

Melike Altınışık Architects – MAA, tek bir cevabı olmayan ve hala cevaplarının peşinde koştuğu bu sorularla tasarladığı ‘THE GATE’ enstalasyonunda ‘şimdi’ ve ‘gelecek’ arasında interaktif mekânsal bir arayüz sunarken aslen geleceğin yaşamları için doğaya ve insanlığa bıraktığımız yaraları sarmak adına enstalasyonu deneyimleyenlere yeni bir sürdürülebilir farkındalık kapısı aralamayı hedefler.

‘THE GATE’, Tersane gibi neredeyse 550 yıllık yosunlaşmış ve katmanlaşmış bir tarihin tam ortasında başlayıp, doğanın ve beşerinin kavuştuğu; hareketi, sosyal karşılaşmayı, algısal varoluşu barındıran bulanık bir ‘an’da ve ‘mekân’da deneyimleyen bireyle  var olur. İnsan yaşamı boyunca, var olduğu yerde süregelen bir sorgulama içindedir. ‘Şimdi ve Gelecek’ doğadaki, evrendeki karşıtlık ve birbirini tamamlayıcılık ilkesini ifade eden genel bir ifadedir. Doğal-beşerî, güzel-çirkin, iyi-kötü, karmaşa-düzen gibi karşıt fakat diğeri olmadan kendisini tanımlayamayan düalitededir. Tersanenin tarihsel sürecindeki tüm mekânsal ve fonksiyonel dönüşümler aslen süreksizlik akseden doğal ortamındaki sürekliliğin düalitesidir. Tüm bu karşıtlıklar, ikilemler, dengeler, tamamlayıcılıklar içinde kendine yer bulur. Var olduğu konumda fiziksel olarak sahip olduğu ortama yeni bir kadraj tutar. İnsan bu kadrajdan daha önce farkında olmadığı eşikleri deneyimler. Denizi görürken karayı, yeryüzüne dokunurken gökyüzünü, geceyi bilirken gündüzü, “şimdiyi” yaşarken “geleceği” düşler.

‘THE GATE’ bulunduğu konumda, fiziksel katmanda onu çevreleyen tarihsel sürece maddesel oluşumunun başrolünde yer alan korten malzeme ile gönderme yapar. ‘THE GATE’ karşıtlıkları, düaliteleri ve sınırsızlığın tarifini içinde barındıran kente, köşeleri olmayan korten kapı ile yeni bir kadraj tutarken, merkezinde yer alan perfore yüzey sayesinde tüm düaliteleri bulanıklaştırır. İnsan kara ile denizin eşik olduğu bu özel alanda yüzünü kente dönmüş ve ‘THE GATE’i deneyimlerken aslen kendini ve arkasında bıraktıklarını aynı anda, aynı kadrajda deneyimleme fırsatı bulur.

‘THE GATE’,  şimdinin ve geleceğin hikayesini ise arakesitte yer alan yansıtıcı perfore edilmiş metal bir yüzeyle diyalog kuran dijital bir katman ile aktarır. Dijital katman AR (Arttırılmış Gerçeklik Teknolojisi) sayesinde enstalasyonu deneyimleyen bireyi zaman arakesitinde ‘Şimdi’ ve ‘Gelecek’ Dünyası ile yüzleştirir. ‘Şimdi’ arayüzü her geçen gün dünyamızı ve yaşamları daha çok sarsan iklim sorunlarını görünür kılmak ve farkındalığı artırmak için AR dünyasında senaryolar oluşturur. Sürekli değişen bir dünyadaki bugünün doğa tahribatını, kentsel peyzajın gerçeküstü yok oluşunun deneyimlenmesini sağlar. ‘Gelecek’ arayüzünde ise insan vahşi doğanın (re-wilding nature) dönüşünü değişen ve gelişen teknolojik tektoniklerle anlamaya başlar. ‘Gelecekte’ vahşi doğa yeniden canlanacak ve insan, doğa, teknoloji harmonik dengede birbirine karışacaktır. Yeniden canlanan doğa, bugünün iklim krizi ile bir başa çıkma mücadelesini öyküleyecektir.

‘THE GATE’, şimdi ve gelecek arasında sürdürülebilir bir köprü kurarak söylemek istediklerini AR kadrajından söyler ve insanları kendi morfolojisinin dışında farklı senaryoları ile karşı karşıya getirir. ‘THE GATE’, dönüşüme uğramaz, ‘THE GATE’, metamorfozun kendisidir. ‘THE GATE’in zaman içinde kurdurduğu bu yolculuk insanın doğa içindeki kendisinin sorgulamasıdır.

‘THE GATE’, insan, doğa ve teknoloji birlikteliğinin deneyimidir.


Proje:
THE GATE
Lokasyon: Tersane Istanbul
Yıl: 2022
Mimar: Melike Altınışık Architects-MAA
Tasarım: Melike Altınışık
Kreatif Medya Lideri: Bengü Özmutlu
Proje Ekip: Bengü Özmutlu, Elifcan Merden, Ece Tunca
Proje Kreatif Danışman: Melih Altınışık
Asistan Ekip: Selen Bektaş, Nursena Çolak, Abdullah Mallah, Mert Nalıncıoğlu, Duru Yolaç, Şeyma Olcay
Dijital Fabrikasyon: MAALab
Yapım: DDF – Dream Design Factory
Fotoğraflar ve Video: GRIYER – Mehmet Akif Sarı, Yapı Kredi World