İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nin Resmi Açılışı Gerçekleşti

Emre Arolat Architecture tarafından tasarlanan İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, 9 Ekim 2022 tarihinde Galataport’taki yeni binasında resmi açılışını gerçekleştirdi. Resim, heykel, seramik, hat, ikon ve enstalasyonların yer aldığı 10 binin üzerinde esere ev sahipliği yapan İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, daha önce sergilenmeyen birçok eseri de sanatseverlerle buluşturuyor.

Yaklaşık 10 yıldır inşaatı devam eden Karaköy’deki yapının hikayesi 2009 yılında Sedad Hakkı Eldem tarafından tasarlanan 5 numaralı Antrepo’nun İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’ne dönüştürülmek üzere Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne tahsis edilmesiyle başlıyor. Antreponun karakterini oluşturan ızgara betonarme sistemin ve belleğimizde yer eden ofis ve antrepo binalarının görsel etkisinin korunmasına dikkat eden yeni müze yapısında, geç Osmanlı’dan modern Türk resimlerine kadar geniş yelpazede birçok eser sergileniyor. Eski yapının cephesi referans alınarak oluşturulan yeni cephe, 5 no’lu Antrepo’nun kent hafızasındaki önemini vurguluyor.

Yapıda geleneksel bir cam cephe sistemi yerine yapının endüstriyel geçmişine de gönderme yapacak özgün bir cephe sistemi tercih ediliyor. Cepheyle görsel bir diyalog oluşturacak şekilde kurgulanan iç mekanlarda yaratılan galeriler, köprüler ve geçişler birbirine bağlanarak sergileme olarak esnek kullanıma imkan tanıyan parçalı alanlar oluşturuluyor. Sergi mekanları arasındaki bazı geçişlerde cam cephe sayesinde İstanbul manzarası da deneyimlenebiliyor. Çok katmanlı iç mekan böylece ziyaretçilere sergiler arasında beklenmedik perspektifler sunuyor ve eserlerle farklı bir ilişki kurma şansı tanıyor.

Cephe ile sergi mekanları geniş bir galeri boşluğu ile birbirinden ayrılıyor. Girişte yer alan galeri boşluğu antreponun eski ofis bölümünü işaret ediyor. Binadan koparılan cephe içeriden de bütünüyle algılanabilen ve izlenebilen bir elemana dönüşüyor. Bina içerisindeki balkonlardan bazıları da galeri boşluğuna uzanarak hem galeri alanı hem de cephe için seyir mekanı işlevi görüyor.

Şehrin oldukça kalabalık ve stratejik bir noktasında konumlanan yapının zemin katında olabildiğince geçirgen olma fikri üzerinde duruluyor. Bu şekilde yapının hem çevresindeki kamusal alanlarla hem de diğer binalarla iyi bir ilişki kurabilmesi isteniyor.

Tasarımda alınan tüm kararlar ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nin kent hafızasını canlandıran önemli bir kültürel merkez haline gelmesi hedefleniyor.

 

Proje Yılı: 2022
Lokasyon: İstanbul, Türkiye
Mimar: Emre Arolat Architects
Fotoğraflar: Thomas Mayer
Çizimler: Emre Arolat