Havalimanının genel plan kurgusu ana avlunun etrafından radyal olarak dağılan beş koldan oluşuyor. Yukarıdan deniz yıldızı formunu andıran bu kollar uçaklara geçici park imkanı sağlıyor. Havalimanı tasarımında alışılmışın dışına çıkarak hayata geçirilen bu yapıdaki kullanışlı ve verimli yolcu terminali gelecekte ciddi derecede büyüyebileceği düşünülerek tasarlanmış. Geleneksel Çin mimarisinin özelliklerini yansıtan, orta avluda birleşen mekanlar aynı zamanda tek bir merkez etrafından dağıtılan insanların en kolay şekilde ihtiyacı olan bölümlere ulaşmalarını sağlıyor. Radyal planı sayesinde uçaklar için maksimum sayıda park alanı yaratılırken, yolcuların en uzaktaki uçuş kapısına ulaşmaları 8 dakika gibi kısa bir sürede gerçekleşebiliyor. Bu yıldız benzeri form aslında yatay sirkülasyonun en efektif şekilde gerçekleştirilebilmesi fikrinin doğal bir sonucu olarak ortaya çıkmış.
Zaha Hadid Architects’in tasarımlarında sıkça görülen ve ikonikleşen akışkan formlar merkez avluda hem çatıyı destekliyor hem de içeriye gün ışığı alınmasını sağlanmış oluyor. Dört katlı yapıda içeriye alınan bol miktarda gün ışığı, yoğun ve kalabalık mekanda ferah bir atmosfer oluşturuyor.
Havalimanının harcayacağı enerjinin büyük kısmı solar paneller yardımıyla çözümlenmiş. Isıtma sistemlerinde de enerji verimliliği konusu gözetilerek tercihler yapılmış. Yağmur suyunu toplayan ve suyu alan içerisinde yeniden kullanan yapı bu ölçekte bir proje için olabildiğince sürdürülebilir şekilde tasarlanmış.
Havalimanlarında görmeye alıştığımız plan şemalarının ve formların dışına çıkarak, insan kullanımını tasarımının merkezine alan bu proje ulaşım yapıları mimarisine yeni bir bakış açısı getiriyor.
Lokasyon: Beijing, Çin
Proje Yılı: 2019
Mimar: Zaha Hadid Architects
Fotoğraflar: NKCHU, Hufton+Crow, Courtesy of Zaha Hadid Architects
Kaynak: archdaily.com, dezeen.com, designboom.com
EDİTÖR: SERAY TULAY
Yorum Yazın!