2014 yılında İstanbul, Beyoğlu’nda hayata geçirilmiş olan Şişhane Park projesinin tasarımı ŞANALarc imzası taşıyor. Bölge için oldukça önemli bir altyapı ihtiyacına cevap veren proje 1000 araba kapasiteli bir yer altı otoparkına ev sahipliği yapıyor. Kentsel ölçekte oldukça önemli bir lokasyonda konumlanan yapı, otopark işlevini zemin kotunda yaratılan kamusal bir park ile birleştirerek çevre için popüler bir toplanma mekanı haline gelmeyi başarıyor.
Birçok farklı toplu taşıma hattını birbirine bağlayan alan şehir için önemli bir ulaşım noktasıdır. Hem kamusal hem de özel araçların sıklıkla durduğu bir bölge haline gelen projede aynı zamanda Şişhane metrosuna doğrudan bağlantı bulunmaktadır. Beyoğlu Evlendirme Dairesi de yine bu yapının içerisinde yer almaktadır. Birçok farklı işlevin bünyesinde yer aldığı tasarım bu çok katmanlılıktan yola çıkarak oldukça dinamik bir alan yaratmayı hedeflemektedir.
Parkta tercih edilen malzemeler hem şehrin sert yüzeylerine gönderme yapacak hem de alternatif yüzeyler oluşturacak şekilde seçilmiş. Zeminde yer yer değişkenlik gösteren geometrik formlar da istenilen dinamik etkiyi güçlendiren unsurlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Tasarımın en zorlayıcı bölümlerinden biri kamusal üst giriş ile ana yol girişi arasındaki 12m’lik kot farkı olmuş. Bu kot farkını tasarıma en iyi şekilde yansıtabilmek adına teraslar oluşturulmuş. Terasların biri Tarlabaşı mahallesinin altı şeritli yolunun gürültüsü ve kirliliği ile başa çıkarken ortada daha korumalı bir teras yaratılmasına olanak sağlamış. Üçüncü teras ise doğal ışık ve havanın otoparkın giriş kotuna kadar ulaşmasına izin verecek şekilde tasarlanmış. Tasarım ekibinin amacı bu parkın şehrin farklı noktaları için bir bağlantı noktası haline gelmesi olmuş. Galata ve Beyoğlu’nun farklı semtlerine açılan bir kapı görevi üstlenen proje aynı zamanda Kasımpaşa’nın sosyal yaşamına da güçlü bir bağlantı sunmaktadır.
Ofis, Şişhane Park projesini farklı kültürel aktivitelere, şehrin gerekliliklerine ve günün her saatine adapte olabilecek şekilde tasarlamış. 24 saat aktif olarak kullanılabilen bu yapının ana fikrinde barındırdığı değişkenlik ve dinamizm tercih edilen malzemelere ve renklere de yansımış. Otopark bölümünde kullanılan canlı renkler hem katların birbirinden kolayca ayırt edilebilmesini sağlamış hem de beton yüzeylerle etkileyici bir kontrast oluşturmuş. Haliç’in eşsiz manzarasının deneyimlenebileceği kamusal park alanında ise canlı renkler bitki örtüsüyle devam ettirilmiş.
İstanbul’un en kalabalık semtlerinden birinde şehirliye nefes alma alanı sunan proje bölgenin topografik özelliklerini ustalıkla yorumlamış. 2001 yılında Alexis Şanal ve Murat Şanal tarafından kurulan ŞANALarc Mimarlık, Araştırma ve Kentsel Tasarım Stüdyosu bu tasarım ile çoğu zaman kentsel bağlamdan ayrı düşünülmüş ve soğuk bir atmosfere sahip olan otopark yapılarına farklı bir boyut kazandırmış.
Proje Yılı: 2014
Lokasyon: Beyoğlu, İstanbul
Mimar: ŞANALarc
Fotoğraflar: Olivve Wimmer
Kaynak: sanalarc.com, archdaily.com, mimarlikdergisi.com
Yorum Yazın!