Clubhouse, kulaktan kulağa yayılan ve özellikle geçtiğimiz haftalarda popülaritesi bir çığ gibi büyüyen oldukça yeni bir sosyal medya uygulaması. Hem yerli hem yabancı birçok ünlü isim de Clubhouse’un yarattığı bu fırtınaya kapılmaktan kendilerini alamadılar. Drake, Oprah Winfrey, Jared Leto, Virgil Abloh gibi alanlarında öne çıkan isimler Clubhouse’un aktif kullanıcıları arasında. Türkiye’den de birçok farklı sektörden tanınmış isme Clubhouse’ta konuşurken denk gelmek mümkün. Peki nedir bu Clubhouse? Bir anda hayatımıza girip bu kadar yaygınlaşan yeni uygulama bizlere ne vadediyor?
Öncelikle Clubhouse Paul Davison ve eski bir Google mühendisi olan Rohan Seth tarafından kurulmuş bir uygulama. Şimdilik sadece davet usulü ile çalışıyor. Yani üye olmak için hali hazırda kullanıcı olan biri tarafından önerilmeniz gerekiyor. Kurucuları davet usulü kabul prensibinin organik olarak büyüyen sağlam bir topluluk elde etme isteklerinden kaynaklandığını belirtiyor. Üye olduktan sonra ise artık yüzlerce farklı konuda binlerce farklı ismin konuştuğu, tartıştığı odalara girip dinlemeye ve istediğiniz zaman el kaldırıp konuşmaya katılmaya hazırsınız. Uygulamanın algoritması kullanıcıları zevklerine en yakın odalara yönlendirerek ilgi alanlarına hitap eden bir sohbete denk gelme olasılıklarını artırıyor.
Yeni bir dijital iletişim formu diyebiliriz özetle Clubhouse için. Metin ve görüntülerin yardımı olmadan, sadece sesli iletişim yardımıyla fikir ve düşünce alışverişi yapılabilen bir platform. Geçtiğimiz süreçte hasret kaldığımız en büyük şeyi vadediyor bize clubhouse: diyalog. Belki de herkesin bir anda inanılmaz talep göstermesinin nedenlerinden biri de bu. Özlediğimiz kalabalık sohbetler, katılamadığımız konferanslar, iptal olan organizasyonlar bir anda başka bir anlayışla tekrar hayat buldu bu dijital ortamda. Uygulamanın öne çıkan en önemli özellikleri etkileşim ve birliktelik. Pandemi devam ederken 1000 kişinin bir yerde toplanması fikri hepimize ne kadar uzaksa, Clubhouse’da 1000 kişinin bulunduğu bir konuşmaya katılmak da o kadar olası. Bazı kullanıcılar Clubhouse’un Covid-19 pandemisi ile kaybolan gerçek yaşam etkileşimleri hissiyatını bir nebze de olsa geri getirdiğini savunuyor. Bir uçuş rezervasyon uygulaması olan Hitlist’in kurucusu Gilian Morris, uygulamada oturum açmanın insanlarla karşılaşmak ya da bir kafede bir sohbete dahil olmak gibi hissettirdiğini belirtmiş.
Birçok görüşe göre bu uygulamayı diğerlerinden ayıran ise her şeyin o anda gerçekleşiyor olması. Uygulamadaki hiçbir oturum kaydedilmiyor ve bu nedenle sunulan deneyimi konuşmanın gerçekleştiği saatler dışında tekrar yaşama şansına sahip değilsiniz. Belki de Clubhouse’un çekici gelen özelliklerinden biri de bu noktada gerçek hayata ve hakiki diyaloglara benzerlik göstermesi. Daha sonra izlemek üzere kaydedilen yayınların aksine, o an orada bulunmazsanız tamamen kaçıracağınız bir sefere mahsus bir etkileşim. Bu kadar kolay bir şekilde birçok ünlü mimarın, ressamın, müzisyenin, oyuncunun konuşmasını dinleyebilmek ve konuşmaya dahil olabilmek de evde çokça zaman geçirmek durumunda olduğumuz şu günlerde büyük bir fırsat. Canlı podcast tarzı konuşmalarda, panellerde ya da network imkanı sunan odalarda işleyiş bir moderatör yardımı ile yönetiliyor ve kalabalık odalarda meydana gelebilecek kaos bu şekilde önleniyor. Clubhouse’un başarsının belki de en önemli nedenlerinden biri gerçek hayattaki etkileşimleri çok benzer bir anlayışla dijital ortama taşımasındaki ustalığı.
Sosyal medya girişimleri yaklaşık yirmi yıldır insanların arkadaşlarıyla, meslektaşlarıyla, ünlülerle ve yabancılarla bağlantı kurmasına yardımcı olmak için yeni yollar arıyor. Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest gibi uygulamaların birçoğu inanılmaz bir kullanım yaygınlığı ile kendilerini kanıtlamış olsa da bazıları ya başlangıçta istenen ivmeyi yakalayamayarak ya da çıkışlarından kısa zaman sonra popülaritesini kaybederek unutuldu. Girişim şirketi Freestyle’ın kurucusu Josh Felser geçtiğimiz mayıs ayında yaptığı açıklamada, Clubhouse’un da önünde çok önemli bir dönüm noktası olduğunu belirtmiş. O tarihten itibaren bakıldığında Clubhouse neredeyse dünya çapında bir fenomen haline gelmiş olsa da sürdürülebilirliği konusunda uzmanlar tarafından ortaya konan endişeler var. Şimdilik uygulamanın Türkiye’de ve dünyada yarattığı etki inanılmaz ama pandeminin bitmesiyle ve insanların uygulamanın sunduğu etkileşimleri gerçek hayatta yaşayabilme fırsatı bulmasıyla durumunun ne olacağı merak konusu. Bugünlerde Clubhouse halen hızlı yükselişine devam ederken, neredeyse haftanın her günü sanat, mimarlık ve teknoloji gibi birçok farklı konu hakkında yaratıcı ve bilgilendirici tartışmalar dinleyebilirsiniz.
Referanslar: nytimes.com, vogue.com, mvcmagazine.com, cnbc.com
Fotoğraf: mvcmagazine.com
Yorum Yazın!