Temmuz Ayı – Güncel Sergiler

Temmuz ve Ağustos aylarında takip edebileceğiniz, sanatın farklı alanlarında, ilgi çekici sergileri sizin için derledik…

Crossroads 8

Tarih: 5 Temmuz-19 Temmuz 2025

Yer: Art On Piyalepaşa

Art On İstanbul’un kuruluş misyonuyla paralel bir şekilde, özgün ve bağımsız sanatçıları destekleyerek kendilerini ifade edebilecekleri alanlar yaratma hedefiyle kurgulanan Crossroads sergi serisinin 8.edisyonu, 5 – 19 Temmuz tarihlerinde Art On Piyalepaşa’da izleyiciyle buluşuyor. Farklı medyumlarda üretilen çalışmalar, sanatçıların bireysel ifade biçimlerine ve çağdaş sanatın çok katmanlı yapısına ışık tutuyor.

Kayıp Alfabe

Tarih: 17 Ocak-20 Temmuz 2025

Yer: Artİstanbul Feshane

Küratör: Christoph Tannert

Ahmet Güneştekin’in son altı yıllık üretimlerinden bir seçki olan “Kayıp Alfabe” adlı sergisi Artİstanbul Feshane’de açıldı. 350’ye yakın heykel, enstalasyon, video, seramik ve diğer farklı disiplin sanat eserlerinden oluşan sergi, coğrafyasını değiştirmek zorunda bırakılmış inanlara odaklanarak geçmişin acı yüzlerini yer yer tarihsel bağlamlarla anlatıyor. Sergi 20 Temmuz’a dek sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.

Emanet/ Troya

Son Tarih: 25 Temmuz 2025

Yer: Troya Müzesi

Küratör: Paolo Colombo

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Troya Müzesi’nde yer alan sergi, Homeros’un Troya Savaşı’nı anlattığı destanı İlyada’dan ilham alıyor. Ziyaretçileri mit ve hafıza üzerine düşünmeye davet ederek günümüz dünyasında yaşanan savaşların ve içerisinde kaldığımız kaosların bir bütün olarak kolektif hafızamızı nasıl şekillendirdiğini inceliyor. Vuslat, ölüm korkusunun getirdiği yıkım, nefs mücadelesi ve sevgi kavramlarını sorguladığı eserleriyle bölgenin kültürel mirasını irdeliyor.

Doug Aitken, 3 Modern Figür (nefes almayı unutma), 2018

İçimdeki Şehir

Son Tarih: 17 Ağustos 2025

Yer: Borusan Contemporary

Küratör: Jérôme Sans

Doug Aitken, 90’lı yıllardan bu yana çağdaş sanatı çeşitli alanlarda yaşatarak modern dünyada toplum ve birey üzerine düşündüren eserler üretiyor. Aitken’in 2006’dan 2024’e kadar ürettiği eserlerinden bir seçki olan bu monografik sergi, Borusan Holding’in etkileyici ofisi Perili Köşk’te bulunuyor. Farklı disiplinlerden eserleri biraraya getiren bu sergi, ziyaretçilere özgün bir deneyim yaşatıyor.

Ay Işığıyla Dans

Son Tarih: 17 Ağustos 2025

Yer: Pera Müzesi

Küratör: Alistair Hicks

Pera Müzesi’nin iki katına yayılan “Ay Işığıyla Dans” adlı sergi, Marcel Dzama’nın resim, çizim, heykel ve film gibi farklı disiplinlerde ürettiği eserlerini bir araya getiriyor. Hayal gücüyle örülü sahneleri, maskeli figürleri ve popüler kültürü harmanladığı kompozisyonlarıyla dikkat çeken Dzama’nın mitoloji ve edebiyattan beslenen eserleriyle izleyiciyi fantastik bir dünyaya davet ediyor. Dzama’nın Türkiye’deki ilk kişisel sergisini 17 Ağustos tarihine kadar Pera Müzesi’nde ziyaret edebilirsiniz.

Macar Art Nouveau

Tarih: 13 Haziran-31 Ağustos 2025

Yer: Macar Kültür Merkezi

Dorka Demeter, Avrupa’nın birçok ülkesinde rastlanan mimari üslup olan Art Nouveau’yu covid döneminden itibaren fotoğraflayarak bir sergi haline getirmiş ve günümüzde bu sergiyi mekana taşımıştır. Sergi 31 Ağustos’a kadar Macar Kültür Merkezi’nde sanatseverlerin ziyaretine açık olacaktır.

Taş Kağıt Metal

Tarih: 20 Mayıs-31 Ağustos 2025

Yer: Haliç Sanat 2

Küratör: Deha Çun

Seydi Murat Koç, yirmi yıllık sanat üretiminin farklı dönemlerinde yoğunlaştığı taş, kağıt, metali çeşitli şekillerde kullanıyor ve bu sergi ile ürettiği eserlerini hem fiziksel hem de simgesel katmanlarıyla sanatseverler ile bir araya getiriyor. “Taş, Kağıt, Metal”, anıtsal taşın gücü, hafızaya dokunan kağıdın kadimliği ve endüstriyel metalin keskinliği ile doğa, insan ve şehir bağlamlarında sanatçının gözünden izleyicinin belleğinde tekrardan şekillenmek üzere yeni kapılar aralıyor. Malzemenin bir araçtan daha fazlası olduğu bu sergi, 31 Ağustos’a kadar Haliç Sanat 2’de ziyaretçilere açık olacak.

Ömer Uluç, Kedi ve Nişanlısı, 1998 (detay)

Ufuk Çizgisinden Öteye

Tarih: 21 Mart-12 Aralık 2025

Yer: İstanbul Modern

Küratör: Öykü Özsoy Sağnak, Nilay Dursun

Ömer Uluç’un 1960-2010 yılları arasında ürettiği eserlerinden oluşan seçki, sanatçının farklı ifade biçimlerini çeşitli temalar altında ve çeşitli malzemeler ile bir araya getiriyor. İnsanlık ve evren arasındaki ilişkiyi irdeleyen sanatçı, döneminin sınırlarını aşarak ziyaretçilere dönem ve mekan ötesi bir deneyim sunuyor. Sergilenen 300’ün üzerinde eser ile Uluç’un yaratıcı dünyasını 12 Aralık tarihine kadar keşfe çıkabilirsiniz.