Digital Design Days 2024’ten Öne Çıkanlar

Dijital tasarım dünyasının öncü etkinliklerinden biri olan Digital Design Days (DDD), 6-8 Ekim 2024 tarihlerinde Milano’da gerçekleşti. 3.000’den fazla katılımcıyı ağırlayan etkinlikte, Web3, yapay zekâ, kullanıcı deneyimi tasarımı (UX), metaverse ve AR/VR/MR gibi yenilikçi alanlarda atölye çalışmaları, panel tartışmaları ve yaratıcı enstalasyonlar yer aldı. Etkinliğin kurucusu ve kreatif direktörü, ödüllü tasarımcı Filippo Spiezia, “Rönesans” temasıyla dijital hikâye anlatımını güçlendirmeyi ve iş büyümesini desteklemeyi amaçladı.

Dijital Enstalasyonlar: ‘The Human Cell Atlas’ ve ‘Onirica ()’

Bu yıl 8. Edisyonunun düzenlendiği Digital Design Days, kreatifler, girişimciler ve teknoloji meraklıları için dijital enstalasyonların da yer aldığı sürükleyici ve benzersiz bir deneyim sundu.

Dikkat çeken enstalasyonlar arasında tasarım direktörlüğünü Ferdi Alıcı’nın üstlendiği İstanbul merkezli medya ve sanat stüdyosu OUCHHH’un ‘The Human Cell Atlas’ adlı dijital enstalasyonu yer alıyor. CERN ile iş birliği doğrultusunda ve alanında uzman birçok sayıda uluslararası bilim insanının çalışmalarıyla hayata geçirilen proje, yapay zekâ ve verilerle insanlığın sanatsal oto portresini oluşturmayı amaçlıyor.

İtalya merkezli multidisipliner sanat stüdyosu fuse* tarafından tasarlanan Onirica (), rüyaların boyutunu keşfeden ve uyku sırasında insan zihninin yaratıcı gücünü sentetik diller aracılığıyla yorumlayan bir görsel-işitsel çalışma. Metinsel içeriği görüntülere dönüştüren proje, algoritmalar ile gece vizyonlarını görünür olana geri getiriyor ve insan ile makine, araç ile yaratıcı arasındaki ilişkiye dair yeni düşünceler sunuyor.

Purple Stage’te Sahne Alan Önde Gelen Konuşmacılar 

Maxim Zhetskov, Zhetskov Studio

Fiziksel ve dijital gerçekliklerin bağlantılarını inceleyen sanatçı Maxim Zhestkov, ‘Interactivity and future of art’ başlığı altında kurucusu olduğu Zhetskov Studio’nun güncel projelerini tanıttı. Sanatçı, konuşmasında teknolojik projelerin üretiminin doğrusal üretim süreçlerinden hangi yönlerden farklılaştığına ve sistem yaklaşımının ekip etkileşimlerinde etkisine yer verdi.

Zhetskov, ayrıca oyunların geleceğin en saf tuvali olduğunu belirterek PlayStation 5’in küresel lansmanı için tasarladığı ‘Layers and Computations’ adlı dijital çalışmasından bahsetti. PlayStation’ın ikonik marka sembolleri olan üçgen, daire, çarpı işareti ve kareyi soyut bir biçimde ele alarak izleyicilere sunuyor. Açılış videosunda, beyaz monolitlerden görünen semboller, içlerindeki karmaşık ve sürekli değişen katmanlarla büyüleyici bir görsellik yaratıyor.

Burton Rast, Strange Ventures 

Yirmi yılı aşkın kariyerinde Google ve IDEO gibi prestijli şirketlerde UX (kullanıcı deneyimi) tasarımı, yaratıcı yönetmenlik ve etkileşim tasarımından fotoğrafçılık, veri görselleştirme ve filme kadar bir dizi disiplin hakkında deneyimi olan San Francisco merkezli sanatçı ve tasarımcı Burton Rast, ‘Forward, Never Straight’ başlıklı konuşmasında kariyerinde karşılaştığı zorlukları ve bunları nasıl aştığını içtenlikle paylaştı. Rast, tasarım ve liderlikte başarının, zorlayıcı anlarla yüzleşmek ve hatalardan ders çıkararak ileriye doğru adım atmakla mümkün olduğunu ifade etti.

Günümüzde Strange Ventures adlı şirketin tasarım partnerliğini üstlenen Burton Rast, kariyerinde dönüm noktası olan ‘Shapes of San Francisco’ projesinden de bahsetti. 100 gün boyunca kent mimarisini fotoğraflayıp düzenleyerek monokrom geometrik şekillerden oluşan mimari illüstrasyonlar tasarladı.

Eric Jordan & Tony Novak, 2Advanced Studios

Dijital interaktif ajans 2Advanced Studios kurucuları Eric Jordan ve Tony Novak, ‘Who broke the web? (…and how do we fix it?)’ başlıklı sunumunda sürekli gelişen yaratıcı sürecin zorluklarına ve bunun ekiplerin projeler üzerinde çalışma şekilleri üzerindeki etkisine bir bakış açısı sunarken, bu süreçte yapay olarak gelişen karmaşıklıkları inceledi.

Jordan ve Novak, konuşmasında kullanıcı deneyimi (UX) alanında Uzman Jakob Nielsen’in tasarımcıların kullanıcı olarak düşün(e)mediği argümanına karşıt görüş olarak tasarımcıların tasarım sürecinde gösterdiği kapsamlı araştırmaları sonucunda bir ürünün en iyi kullanıcıları olarak değerlendirilebileceğini belirtti.

Digital Design Days Kurucusu ve Yönetici Kreatif Direktörü Filippo Spiezia, etkinliği şu sözlerle özetliyor; “Giderek dijitalleşen bir dünyada, tasarım ve teknoloji aracılığıyla ilgi çekici hikayeler anlatma becerisi her zamankinden daha önemli. Bu alanın nasıl son derece önemli ve stratejik hale geldiğini ortaya çıkarmak için pazarlamacılar ve şirketlerin yanı sıra tasarımcılar ve dijital ajansların katılımıyla yeni müşteriler ve iş birlikleri bulmak için eşsiz bir fırsat.”

Etkinlik hakkında daha fazla bilgi almak için https://ddd.live websitesini inceleyebilirsiniz.

Etkinlik fotoğrafları: Betül Özlem Yılmaz