Fransa merkezli stüdyo Chatillon Architectes, 2024 Paris Olimpiyatları’nda eskrim ve taekwondo gibi spor etkinliklerine ev sahipliği yapacak olan Grand Palais’in cam çatılı geniş atriyumunun restorasyonunu tamamladı. Paris’in simge yapılarından Grand Palais’in restorasyon projesinin ana hedeflerinden biri, binanın erişilebilirliğini artırmak ve yapıyı eskiden sadece uzaktan izlenen bir anıt olmaktan çıkararak halkın erişimini sağlamak. Chatillon Architectes’in kurucusu François Chatillon, bu projeyle binaya kalıcı bir kamu kullanımı kazandırmanın yanı sıra, çevredeki alanları yeniden düzenleyerek binayı şehre bağlamayı ve gelecek nesillere uygun hale getirmeyi amaçladıklarını belirtiyor.
1900 yılında Paris Evrensel Sergisi için geçici bir Beaux-Arts sarayı olarak tasarlanan Grand Palais, Paris’in zamana meydan okuyan estetik yapılarındandır. Yıllar içinde bina bakımsızlık ve parçalanma gibi problemlerle karşı karşıya kalmış, bazı alanlar halka kapatılmıştır. Yapı, inşa edildiğinden bu yana geçirdiği ilk büyük yenileme olarak iki aşamalı bir süreçten geçiyor. 2021 yılından beri devam eden kapsamlı restorasyon sürecinin ikinci aşamasının 2025 yılında tamamlanması bekleniyor.
Restorasyon sürecinin ilk aşamasında, 72.000 metrekarelik devasa binada yapılan değişiklikler, binanın üç ana bölgesinin- özellikle de atriyumun – H şeklindeki plan boyunca uzanan orijinal merkezi eksenin yeniden oluşturulması ve bu alanların halka yeniden açılması gibi önemli adımları içermesi yönünden öne çıkıyor. Grand Palais’nin ana alanları arasında yeni bağlantıların kurulması, dolaşımın ve ziyaretçi hizmetlerinin iyileştirilmesi, binanın etkinlikler için %60 daha fazla misafir ağırlamasına olanak tanırken, tüm ziyaretçilere binanın tarihi özelliklerini keşfetme şansı sunuyor.
Restorasyon çalışmaları aynı zamanda Grand Palais’nin çevresindeki peyzaj düzenlemelerini de kapsıyor. Yapıyı Champs-Élysées’ye daha organik bir şekilde bağlamayı hedefleyen yaklaşımla ünlü Paris caddesinin estetiğini yansıtan kavisli yollara 60.000 bitkinin ekilmesiyle çevre düzenlemesi tamamlandı.
6.000 ton çelikten oluşan geniş yapının çağdaş bir sergi ve etkinlik mekânı olarak kullanılabilmesi için teknoloji ve bina hizmetleri günümüz standartlarına uygun hale getirildi. Chatillon Architectes, restorasyon çalışması sırasında yapının mimarları olan Henri Deglane, Albert Louvet, Albert Thomas ve Charles Girault’a referans vererek tarihi yapının özelliklerini koruyan bir yenileme gerçekleştirdi.
Fotoğraflar: Laurent Kronental
Yorum Yazın!