Nisan Ayı – Güncel Sergiler

Kültür ve sanatın başkenti İstanbul’da Nisan ayı boyunca sanatseverlerle buluşan ilgi çekici sergileri sizler için derledik…

‘Uyandığımız Çağ’ 

Ahmet Güneştekin

Modern ve çağdaş sanata odaklanan, farklı disiplinlerden sanatçıların eserlerini sergilemeyi amaçlayan Ruzy Gallery’nin ilk sergisi “Uyandığımız Çağ”, Ahmet Güneştekin’in resimlerini, özgün seramiklerini ve heykellerini izleyiciye sunuyor. Güneştekin’in mitlerin kültürel hafıza ve kolektif bilinç işlevi gördüğü yönündeki görüşünden yola çıkan sergi, mitsel düşünüşün zaman ötesi doğasını kavramaya yönelik bir düşünce alanı açıyor. Sergide sanatçının, imgelerin kendi değerlerine, hakikati yaratma yeteneğine sahip olmalarına fırsat tanıyan ve gerçeküstü bir uykudan başka bir dünyaya uyanış gibi mitsel unsurlarla kurguladığı, imza niteliğindeki fırça darbeleriyle yapılmış resimlerini, özgün seramiklerini ve heykellerini içeren elliden fazla eseri bulunuyor.

‘Bilinmeyen Bir Yer’

Nisan Talaz

Tabiatın eşsiz ve özgün yaratılarını kendine ilham kaynağı alan Nisan Talaz, üretiminde gördüğü ve hayal ettiği tüm alanlardaki formları dönüştürerek doğaya uyumlu yeni formlar üretiyor. Doğanın en yalın ve formsuz parçalarından biri olan kil, sanatçının hayal dünyasını şekillendiriyor ve ortaya alışılmışın dışında mimari formları anımsatan eserler ortaya çıkıyor. Sanatçının doğa ile uyumlu manzaraları görmek ve içinde yaşamak hayali ile yarattığı seramik eserleri 27 Mart – 27 Nisan tarihleri arasında Ferda Art Platform’da.

‘CI BLOOM’

Contemporary Istanbul tarafından düzenlenen CI Bloom sanat fuarının üçüncü edisyonu, 24 Nisan ön izleme, 25-28 Nisan tarihleri arasındaki genel ziyaretçi programıyla Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonu’nda gerçekleştirilecek.

3. CI Bloom; Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki turizm ve ticaret merkezlerin olan İstanbul’u ve Türkiye’deki çağdaş sanatçıları ön plana çıkarıyor. Türkiye’deki çağdaş sanatın büyümesine odaklanan sanat fuarı CI Bloom’a katılacak galeriler arasında; Art On Istanbul, İstanbul; Bozlu Art Project, İstanbul; Brieflyart, İstanbul; BüroSarıgedik, İstanbul; C.A.M. Galeri, İstanbul; den art, Antalya; DifoArt, İstanbul; Dirimart, İstanbul; Galeri 77, İstanbul; Galeri Siyah Beyaz, Ankara; Muse Contemporary, İstanbul; One Arc Gallery, İstanbul; Pg Art Gallery, İstanbul; Pi Artworks, İstanbul, Londra; Piramid Sanat, İstanbul; Sanatorium, İstanbul; Simbart Projects, İstanbul; Vision Art Platform, İstanbul; x-ist, İstanbul; ZILBERMAN Gallery, İstanbul, Berlin, Miami; 10_12 Gallery, İstanbul yer alıyor. Kurum ve inisiyatifleri arasında ise Contemporary Istanbul Vakfı, İstanbul; Koli Art Space, İstanbul; MAHAL, Çanakkale; NOKS Art Space, İstanbul bulunuyor.

‘Golden Opulence’

Beymen Özel Seçkisi

Türkiye’de lüks moda ve yaşam stilinin öncüsü Beymen, 50’nci yıl kutlamaları kapsamında düzenlediği “Golden Opulence” sergisini Beymen mağazalarına taşımaya başladı. Dünya modasına yön veren 50 dünya markasının, Beymen’in 50’nci yılında, lüksün bu topraklardaki 500 yıllık yolculuğuna ithafen tasarladığı eserlerden oluşan özel bir seçki, 30 Nisan’a kadar Beymen Zorlu Center’da ziyaret edilebilecek.

‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’

Küratörler: Zeynep Arınç ve Güven Çatak

Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın küratörlüğünü üstlendiği “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası” başlıklı sergi, günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası hâline gelmesine odaklanıyor. Oyunların sanatla bütünleştiği işlerden oluşan sergi, bilgisayar oyunlarının, bir eğlence aracı olmanın ötesine geçtiğini, eğitimden sanat dünyasına kadar geniş bir yelpazede etkileşimli deneyimler sunduğunu savunuyor. Böylece, bu oyunların sosyal etki ve farkındalık yaratma potansiyelini de ele alıyor. Sergi, aynı zamanda bilgisayar oyunlarının çağdaş sanat dünyasıyla alışverişini ve bu alandaki çeşitliliği ve yenilikleri de keşfetmeyi amaçlıyor. Sergi, bilgisayar oyunlarının sanatla buluştuğu, yaratıcı bir platform oluşturarak sanatseverleri ve oyun tutkunlarını bir araya getirmeyi hedefliyor. Akbank Sanat, Türkiye’de ilk defa bu çapta bir sergiyle çağdaş sanat ve bilgisayar oyun ilişkisine meraklı bir bakış atarak, disiplinlerarası bir kesit sergileyeceği “Oyun Odası”na izleyiciyi davet ediyor.

‘Göz Alabildiğine İstanbul: Beş Asırdan Manzaralar’

Küratörler: Şeyda Çetin ve Ebru Esra Satıcı

Meşher, Göz Alabildiğine İstanbul: Beş Asırdan Manzaralar adlı son sergisiyle, İstanbul ve tarihine farklı bir açıdan bakma şansı sunuyor. Ömer Koç Koleksiyonu’nda yer alan çeşitli nadide eserlerden oluşan sergi, İstanbul’un siluetine bir uçtan bir uca bakmaya davet ediyor.

Serginin küratörlüğünü Şeyda Çetin ve Ebru Esra Satıcı, danışmanlığını ise Bahattin Öztuncay üstleniyor. Sergide yer alan eserler, Osmanlı’nın başkenti İstanbul’u 15. yüzyıldan 20. yüzyılın ilk çeyreğine kadar kapsayan geniş bir zaman dilimini temsil ediyor. Küratörler, İstanbul’un farklı semtlerinden ve dönemlerinden manzaraların olabildiğince çeşitlendirilmesine özen göstererek, zengin bir içerik sunmayı hedefliyorlar.

‘Zamansız Meraklar’

Küratörler: Nilay Dursun ve Ümit Besci

Dijital kültüre odaklanan “Zamansız Meraklar” sergisi, çalışmalarında özgün unsurlar barındıran ve deneysel bakış açılarını koruyarak üretimlerinde yenilikler sergileyen sanatçıları bir araya getiriyor. Yaşamlarımıza etki eden dijital dönüşümü, bu sürece tanıklık eden sanatçıların bakış açılarıyla yansıtıyor. Sergide, dijital kültürü araştırma süreçlerinde olağan bir unsur olarak benimseyen ve yeni teknolojileri denemeyi öncelik olarak belirleyen 16 sanatçı, sanatçı ikilisi ve sanatçı kolektifinin çalışmaları yer alıyor. Mağara resimlerinden bu yana sanatın ağırlık verdiği konuları dijitalleşmenin etkisiyle ele alan yapıtlar, sanat tarihini bugünden geleceğe taşıyacak üretimler olarak inceleniyor. “Zamansız Meraklar” çoğunlukla çevrimiçi kanallarda ve dijital uygulamalarda görmeye alıştığımız üretim biçimleriyle birlikte çeşitli imge ve ifadeleri, onları farklı yöntemlerle ele alan sanatçıların yapıtlarıyla müze içinde fiziksel olarak sunuyor.