Galata Rum Okulu Kültür Merkezi Yenileme Projesi

Osmanlı İmparatorluğu’nun modernleşme sürecinde Rum topluluğunun eğitim kurumları içindeki önemli bir yere sahip yapılardan biri olan Galata Rum Okulu, Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından restore edildi. Mimarları Patroklos Kambanakis ve Stavros Hristidis olan ve Perikli Fotiadis’in mimari danışman olarak yer aldığı yapı, dönemin neoklasik-eklektik mimari üslubuna sahip. Galata Rum Okulu günümüzde, hem geçmişten gelen hafızasını, köklü geçmişini koruyarak Rum kimliği ve kültürel mirasının bir kurumu olmayı, hem de geleceğe yönelik bir perspektif yaratmak üzere tüm İstanbulluları kucaklayan, şehrin kamusal hayatını zenginleştiren bir kültür, sanat ve eğitim alanı olarak faaliyet göstermeyi hedefliyor.

Galata Rum Okulu, İstanbul’un tarihi ticaret ve finans merkezi Galata’da yer alıyor. Demografik sorunlar nedeniyle 1988 yılında eğitim faaliyetlerine ara verilen ve 2000-2007 yılları arasında anaokulu olarak işlev gören okul, 2015 yılında tamamen eğitime kapatılmış. 2012 yılından itibaren, 2019 yılında başlayan restorasyon projesi çalışmalarına kadar kapılarını şehrin kültür etkinliklerine ve aktörlerine açarak birçok önemli kültürel etkinliğe ev sahipliği yapmış.

Okulun fiziki yapısı, iki dönem olarak (1903 ve 1958 ) hazırlanmış olan restitüsyon projesi baz alınarak, deprem yönetmeliğine uygun güçlendirme, tadilat ve iyileştirme çalışmalarıyla başlayarak, yangın ve koruma önlemlerinin alınması, iklimlendirme sistemlerinin eklenmesi, engelli erişiminin sağlanması ile birlikte, yeni işlevlere uygun çağdaş altyapı desteği içeren, konferans, toplantı, sergi salonları, kütüphane, atölye ve arşiv ünitelerini kapsayan bir mekansal organizasyon temelinde tasarlanmış. Yapıdaki mozaikler, ahşap duvar panelleri, ahşap kapılar özgün karakterleri korunarak yenilenmiş.

Ana girişten bağımsız olarak, sokak kotundan erişilen, her iki yanda yer alan dükkanlardan sol tarafta bulunan iki dükkan alanı yenileme projesi kapsamında birleştirilerek ana giriş ile bağlantılı, akışkan tek bir mekan olarak giriş fuayesine dönüştürülmüş.

Sergi holü ve çok amaçlı salon olarak kullanılan ana salonun iki yan avlusu açık hava fuaye alternatifi olarak düzenlenmiş. Kültür merkezi olarak hizmet verecek ve aynı zamanda sergilere ev sahipliği yapacak yapıda katlar arası erişimin etkinleşmesi ve kolaylaştırılması amacıyla iki yönde asansör ve merdiven kovaları eklenmiş. Galata ve Boğaz manzarasına bakan teras katının ise restoran olarak kullanılması planlanıyor.

2012 yılından bu yana birçok kültürel etkinliğe ev sahipliği yapan Galata Rum Okulu, yeni fonksiyonu ile özgün karakterini koruyarak gelecek nesillere ulaşmayı amaçlıyor.

Proje Yılı: 2023
Lokasyon: İstanbul, Türkiye
Mimar: Tabanlıoğlu Mimarlık
Fotoğraflar: Mehmet Mutaf

Kaynak: https://galatarumokulu.org/tr/galata-rum-okulu/