Yanardağ Mimarlık tarafından tasarlanan Bolu Deprem Anıtı projesi, konumlandığı park alanını canlı bir kamusal mekana dönüştürme hedefini taşıyor. Eğimli bir arazide bulunan projede zemin, topografik bir yorum ile yeniden kurgulanıyor ve bir ara katmana dönüşüyor.
Yaya bakış açısından bina, park yüzeyinin yerden koparak oluşturduğu bir kabuk, bu kabuğun altındaki düzensiz hacimler ve üzerine hafifçe oturan bir kütle olarak algılanıyor ve boşluk-doluluk arasında etkileyici bir kontrast yaratıyor. Zemin katta kentsel anıt ve sergi alanları yer alırken birinci katta kafe bulunuyor.
Binanın karakteristik görsel etkisinin yaratılmasında büyük rol oynayan zemin katın brüt beton yekpare duvarları, iç ve dış mekanı destekler, yalıtır, korur ve tanımlar. Birçok işlevi aynı anda üstlenen düzensiz kurgudaki duvarlar, şehrin geçmişte yaşadığı yıkıma da gönderme yaparken bir yandan da kat planlarını çeşitlendirir ve bina içerisinde ve dışarısında beklenmedik perspektifler yaratır.
Beton bir ızgara ile tanımlanan yatay hacim, dışarıdan bütün cepheye hafiflik katan yansıtıcı bir cepheye sahiptir ve peyzaj içinde kaybolur. Bu hacim, park için bir fener haline gelir ve yeni bir kamusal alanın varlığını vurgular. Birinci katta bulunan kafe, açık ve yarı açık teraslarla birlikte, sosyalleşme ve diyalog için kamusal bir mekan oluşturur.
İç mekan kaplamaları oldukça sade tutulmuştur: zemin kaplaması için bazalt taş kullanılırken, üst kattaki düşey elemanların tamamı yansıtıcı boyalı cam yüzeylerle hafifletilmiştir.
Proje Yılı: 2022
Lokasyon: Bolu, Türkiye
Mimar: Yanardağ Mimarlık
Fotoğraflar: Öner Demircan
Yorum Yazın!