Gülsün Erbil, İngiltere Kültürel Miras Listesinde

Sanatçı Gülsün Erbil’in Eşitlik – Uyum adlı Bizans mozaikleriyle tasarladığı İngiltere’deki duvar resmi, Historic England listesine girerek kültürel miras olarak koruma altına alındı ve Erbil bu listeye giren ilk Türk oldu. Ekim 1985’te Broadwater Farm isyanının ardından bölgede yaşayan ve olaylara tanık olan Gülsün Erbil, tasarımında kapsayıcı temasını ırklar arası uzlaşma olarak belirleyerek 1987’ye kadar olan süreçte mozaik eserini tamamladı. Londra’nın Haringey semtindeki Tangmere House’un dış cephesinde yer alan eser, yıllar sonra binanın yıkılma kararına rağmen binadan bağımsız tutularak koruma altına alındı.

Broadwater Farm Estate’in kültürel yaşamının tasvirlerini içeren eser, 1980’lerdeki İngiltere’nin gençlik kültürünün yönlerini, evrensel barış, eşitlik ve uyum kriterlerini göstermesi nedeniyle jüri tarafından Kültürel Miras olarak değerlendirildi. Canlı bir kompozisyonda figüratif, soyut ve sembolik motiflerle oluşturulan eserde renk, kompozisyon, teknik ve sanatsal yetkinlik ön plana çıkıyor.

100 metrekarelik Eşitlik – Uyum mozaik duvar panosu, 1986 -1987 yılları arasında ters yöntem kullanılarak üretildi. Tasarımın ana hatları 1,2x1m boyutlarına yakın bir kağıda ters olarak çizildi. Tesseraların yüzleri aşağı doğru macun kullanılarak monte edildi ve duvar panelleri çimento ile duvara yapıştırıldı. 48 saat süresince bekletilen kağıtlar en son olarak çıkarılarak mozaikler derzlendi.

Eser listeye, ‘Tangmere House Mozaik Duvar Resmi’ adıyla 5 Ekim 2022’de kaydedildi.