2023 Coachella Festivali’nden İlham Verici Enstalasyonlar

Her yıl Kaliforniya’nın Indio kentinde düzenlenen ve dünyanın en çok ses getiren etkinliklerinden olan Coachella Müzik ve Sanat Festivali, 2023 yılında da hem dünyaca ünlü sanatçıların performansına ev sahipliği yapıyor hem de tasarımcıların ikonik ve rengarenk enstalasyonları ile Colorado çölünde adeta bir görsel şölen sunuyor. 14-16 ve 21-23 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek olan festivaldeki ilgi çeken enstalasyonların tasarımcıları arasında Güvenç Özel, Vincent Leroy, Kumkum Fernando ve Maggie West gibi isimler yer alıyor. Ölçek, renk, ışık ve dokunun çöl manzarası eşliğinde uyum sağladığı tasarımlardan oluşan bir seçki hazırladık..

Holoflux – Güvenç Özel

Los Angeles merkezli sanatçı ve mimar Güvenç Özel, fiziksel ve dijital tasarımı birleştiren 18,2 metre yüksekliğinde bir enstalasyon tasarladı. Holoflux isimli kıvrımlı formlardan oluşan enstalasyon, gün boyunca sürekli değişen biçimlerle birbirinden farklı deneyimler sunarak geniş bir dijital ekosisteme açılan bir portal görevi görüyor. Formda kullanılan yansıtıcı yüzeyler, gece olduğunda tasarımın çevreyi yansıtması yerine parlak renklerle titreşen aydınlatma görünümü sağlıyor. Uzaktan bakıldığında bir heykel gibi görünen, yaklaştıkça daha mimari bir tasarıma sahip olan enstalasyonun yüzeyine yansıtılan ışıklar, projeksiyonlar ve grafikler ile tasarım, ‘bir hiper ortam nesnesi’ olma özelliği gösteriyor.

The Messengers – Kumkum Fernando

Vietnam’da çalışmalarını sürdüren Sri Lankalı sanatçı Kumkum Fernando, renkli geometrik şekillerden oluşan dev robot görünümlü yekpare üç figür yarattı. Her figürün zemininde bulunan basamaklar, ziyaretçileri heykelin etrafında toplanıp oturmaya davet ediyor. Güney Asya sanatının ve mimarisinin, özellikle Tibet ve Hindu tapınaklarının canlı renklerinden ve halk masallarından ilham alan üç devasa heykelin boyutları 19 – 24 metre aralığında. Renkli bir toplanma alanı yaratmayı amaçlayan sanatçı, temsil ettikleri farklı anlamlardan ötürü tasarımını ‘idol’ olarak adlandırıyor.

Lance Gerber

Eden – Maggie West

Los Angeles merkezli sanatçı Maggie West, 2 – 17 metre aralığındaki bir dizi çiçek silueti ile dünyanın en büyük 3D fotoğraf enstalasyonlarından birini yarattı. West’in eserlerinin vazgeçilmez unsuru olan renk, ‘Eden’ isimli enstalasyonu ile de öne çıkıyor. Sanatçı, ahşap ve vinil kaplı sanat eserini tasarlamak için gündüz ve gece versiyonlarını düşünerek iki renk şemasına göre çeşitli bitkileri fotoğrafladı; sıcak renkler için şeftali, altın, beyaz ve pembe kombinasyonunu; soğuk renkler içinse deniz mavisi, çivit mavisi ve lavanta tonlarını tercih etti. Aydınlatma ile de çiçeklerin form ve renklerine derinlik kattı.

Molecular Cloud – Vincent Leroy

Paris merkezli Fransız sanatçı Vincent Leroy, festivalin yeşil alanının üzerinde yüzen cesur, pembe renkli parlak nesnelerden oluşan bir grup moleküler bulut tasarladı. Parlak bulutlar çelik bir yapıya tutturulmuş ve bir araya geldiklerinde nesneler bir bulut şeklini oluşturmuş. ‘Molecular Cloud’ enstalasyonu, dalgalanmalar, yansımalar ve ışık oyunu ile gerçek ve sanallık arasındaki çizgiyi ortadan kaldırarak insanlara algı oyunu ile fantazmagorik, bir dizi meditatif bir deneyim yaşatıyor.

Coachella Valley Müzik ve Sanat Festivali’nin sanat programını yöneten Paul Clemente, bu yılki enstalasyonların büyük ölçekli oluşları ve benimsedikleri sosyal ve kültürel temaları ile insanlara ilham vererek etkileşimi kuvvetlendirdiğini belirtiyor.

Kaynaklar: dezeen.com

Fotoğraflar: Lance Gerber